Archieven

Dit bericht is 3002 keer gelezen

KRIMPEN A/D LEK – “Echt fijn is het natuurlijk niet, maar onder de gegeven omstandigheden gaat het best goed” stelt Linda Mersel, de ene helft van het directieteam van de Floraschool, vast. Net als alle andere basisscholen in Nederland werd de openbare basisschool vlak voor de kerstvakantie opnieuw geconfronteerd met een sluiting. “Die hadden we niet echt zien aankomen”, blikt ze terug. “Zelfs het kerstfeest op de laatste schooldag voor de vakantie moest worden aangepast.”

Met de ervaring die gedurende de eerste lockdown in het voorjaar was opgedaan ging het hele team aan de slag om het thuisonderwijs opnieuw te organiseren zodat ze er na de vakantieperiode meteen mee aan de slag konden. “Dat is tot nu toe redelijk goed gelukt en het ziet er naar uit dat we het tot het einde van deze schoolsluiting kunnen volhouden zonder dat de kinderen veel achterstand oplopen.” Hopelijk gaan de deuren op 8 februari weer open, maar zeker is dat voorlopig nog niet.

“Om een vaste structuur te bieden hebben we de schooldagen strak ingedeeld”, vertelt Linda. Vanaf kwart voor negen kunnen de kinderen van de groepen 3 tot en met 8 inloggen met behulp van hun eigen door de school ter beschikking gestelde chromebook. Daar treffen zij hun klasgenoten en hun leerkracht.

Klokslag 9.00 uur beginnen de lessen. Afwisselend worden er taal of rekenlessen gegeven. De leerkracht geeft uitleg, de kinderen kunnen vragen stellen en moeten opdrachten uitwerken. Dat duurt tot 12.00 uur. Op die manier worden de kinderen drie uur lang intensief bezig gehouden en kunnen de ouders zich aan hun eigen taken wijden. In de middaguren is de begeleiding vanuit school wat minder direct, maar ook dan moeten de leerlingen gewoon aan de slag. Ze krijgen een weektaak en moeten opdrachten uitvoeren in het kader van vakken als biologie, aardrijkskunde en geschiedenis. Zelfs aan de creatieve vakken zoals tekenen en muziek of bewegen wordt de nodige aandacht besteed.

Werken met een Chromebook is voor de leerlingen niet nieuw, dat deden ze in klassikaal verband ook al. Een voordeel is dat de docenten het werk van hun pupillen op afstand kunnen volgen en waar nodig kunnen bijsturen. Ze geven complimentjes als het goed gaat en wat extra aandacht als het nodig is.

Taalopdracht
Voor de kinderen in de groepen 1 en 2 is de gang van zaken iets anders. Zij beschikken nog niet over een computer en krijgen kun opdrachten via de mail van de ouders of in een tasje dat thuis wordt aangereikt. Dat vraagt meer van de ouders, want van hen wordt verwacht dat zij hun kleuters helpen bij het uitvoeren van de opdrachten. “Niet iedereen is daar even vaardig in, dus voor sommige ouders is dat best een opgave. Maar ze doen allemaal hun uiterste best en dat is iets om trots op te zijn.” Ter illustratie een taalopdracht die de ouders van de leerlingen van groep 1 deze week kregen: Hang overal in huis plakbriefjes op met samen bedachte korte woordjes (geschreven in losse blokletters). Dus bijvoorbeeld: kast, lamp, bank, deur, boek, plant. Laat de kinderen op alle plakbriefjes zoeken naar de eerste letter van hun naam.

Noodopvang
Ouders die er echt niet in slagen hun kinderen thuis te begeleiden, bijvoorbeeld omdat ze werkzaam zijn in de zorg of in andere cruciale beroepen, kunnen hun zoon of dochter aanmelden voor de noodopvang. In de Prinses Ireneschool, de andere openbare basisschool in Krimpen aan de Lek, worden dagelijks zo’n twintig kinderen opgevangen. Zij krijgen dezelfde opdrachten als hun klasgenootjes thuis, maar worden daarin niet door de ouders, maar door enkele leerkrachten en stagiaires bijgestaan.

“Ik kan niet anders dan vaststellen dat de leden van ons team, de ouders en de leerlingen hun uiterste best doen om er het beste van te maken. Ze verdienen allemaal een compliment.” Met het oplopen van achterstanden zal het dus wel meevallen. Maar de kinderen missen vooral het sociale contact met hun klasgenootjes. “Vorige week stonden hier nog twee kleuters aan de deur die vroegen wanneer ze eindelijk weer naar binnen mochten. Een aandoenlijk moment”, besluit Linda Mersel.

Dit bericht is 3002 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief