Archieven

Dit bericht is 1878 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – Zoals ieder jaar op de dag voor Koningsdag regende het in het hele land lintjes. Het had de koning ook nu weer behaagd honderden landgenoten te benoemen in een functie in de Orde van Oranje Nassau, variërend van lid tot ridder grootkruis.

In de gemeente Krimpenerwaard was sprake van een forse regenbui. Niet minder dan veertien plaatsgenoten kregen uit naam van Koning Willem Alexander een lintje opgespeld. Allen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Om uiteenlopende redenen, die in een eerder artikel op deze website uitvoerig zijn omschreven.

Wat opviel is de diversiteit in verdiensten van de verschillende gedecoreerden. Sommigen werden in het zonnetje gezet omdat zij onvermoeibaar als mantelzorger optreden voor een naaste, anderen omdat zij als vrijwilliger veel tijd en energie steken in verenigingen of instellingen waarmee zij zich nauw verbonden voelen. “Ik snap soms niet hoe mensen nog tijd hebben voor zichzelf en voor hun gezin”, sprak burgemeester Pieter Paans, die voor alle aanwezigen die naar voren werden geroepen een persoonlijk woord had voorbereid.

Wat ook opviel was dat de meeste nieuwe lintjesdragers op meerdere fronten actief zijn. Ze beperken zich doorgaans niet tot een enkele activiteit maar zijn druk bij verschillende verenigingen en instellingen.

Een paar willekeurige voorbeelden:

Elly van Buren uit Schoonhoven werd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau benoemd omdat zij dertig jaar lang de Anjeractie van het Prins Bernhard Cultuurfonds organiseerde, twaalf jaar op de Bartholomeusschool actief was als leesmoeder, overblijfmoeder, lid en voorzitter van de ouderraad, 36 jaar actief is binnen de parochie H. Bartholomeus, lid is van zangkoor Cheerio en helpt bij de organisatie van de avondvierdaagse, de Zilverstadtocht en Koningsdag in haar woonplaats. Speciaal voor haar maar ook voor de andere gedecoreerden beklommen de leden van Cheerio het podium om hen toe te zingen.

Wim van Zijl uit Gouderak kreeg zijn onderscheiding omdat hij onder meer lid is van de Wmo-raad, vrijwilliger is bij Stichting de Zandkreek, lid is van de Jeugdraad van de Hervormde Gemeente, mantelzorger was voor een vriend, lid is van de cliëntenraad van de RAV-Hollands-Midden en de belangen behartigt van patiënten in de ambulancezorg in onze regio.

Bij het ondertekenen van zijn besluit om Rinus Dullaart uit Ouderkerk aan den IJssel tot Lid te benoemen, moet Zijne Majesteit zijn naam welhaast zeker zijn opgevallen. Zijn twee broers werden eerder al geridderd en Rinus kreeg het lintje vanwege het feit dat hij al 56 jaar actief is bij voetbalvereniging Spirit, vrijwilliger is bij ijsclub Eendracht Maakt Macht en bij shantykoor De IJsselmannen niet alleen meezingt maar ook allerlei technische klussen opknapt. De naam Dullaart werd meermalen genoemd op het paleis!

Smoezen
Zoals gebruikelijk werden de hoofdrolspelers van vandaag weer met de meest uiteenlopende smoezen naar het Koetshuis in Krimpen aan de Lek gelokt. Het meest in het oog sprong wel het verhaal van Egbert van der Veen uit Schoonhoven, de man achter de Stichting Waardse Truckers. Hij is ook actief bij RTV Krimpenerwaard en zette zich lange tijd in voor Stichting het Bastion. Vandaag werd hij te hulp geroepen om één van de camera’s te bedienen in Het Koetshuis. Een eervolle taak, want hem was verteld dat de Koning zelf naar Krimpen aan de Lek zou komen om de lintjes op te spelden. In verband met de beveiliging moest hij wachten in het Cultuurhuis tot hij onder politiebegeleiding naar de locatie zou worden gebracht. Zo geschiedde, maar van de koning geen spoor natuurlijk. Egbert werd zelf meteen naar het podium gebracht en ontving van de burgemeester zijn lintje.

Joop de Heer uit Ouderkerk aan den IJssel kwam helemaal vanaf zijn kampeeradres in Appelscha omdat hem was wijsgemaakt dat zijn auto vandaag gekeurd moest worden. De heer Van der Pauw uit Schoonhoven wist niet beter dan dat er vandaag een familiefoto zou worden genomen, de heer en mevrouw Suijker dachten dat hun dochter een lintje zou krijgen en Jan Willem Baas uit Gouderak had zich voorbereid op een vergadering over tiny houses.

Reclame
Jan de Kok kreeg zijn onderscheiding omdat hij als secretaris van de Orgelstichting in Lekkerkerk regelmatig orgelconcerten organiseert. In zijn dankwoord kreeg hij de lachers op zijn hand door nog even reclame te maken voor het concert dat zaterdag 30 april op het programma staat.

Het was een feestelijke ochtend voor alle aanwezigen.

Dit bericht is 1878 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief