Archieven

Dit bericht is 537 keer gelezen

GOUDA- Wethouder Thierry van Vugt heeft deze week de fototentoonstelling ‘In Twee Werelden’ geopend op GOUDasfalt. Deze reizende tentoonstelling vertelt de verhalen over 70 jaar Molukkers in Nederland aan de hand van thema’s als strijd, verwarring, afzondering, acties, verandering en identiteit.

De tentoonstelling in Gouda is een initiatief van vrijwilligers GOUDasfalt en wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de gemeente Gouda. Van woensdag 22 november t/m 7 zondag januari is de tentoonstelling open voor iedereen. Entree is gratis.

De reizende tentoonstelling ‘In Twee Werelden’ vertelt in zes zeecontainers de verhalen over de Molukse gemeenschap die sinds 1951 in Nederland woont. Het was de bedoeling dat dat tijdelijk zou zijn, maar het werd noodgedwongen permanent. Gouda heeft een band met de Molukse gemeenschap. In 1961 werd er in Moordrecht een wijk gebouwd, waar toen zo’n 1.000 Molukkers kwamen te wonen. Het merendeel daarvan ging naar school of werkte in Gouda.

De verhalen van veel mensen
De makers van deze tentoonstelling, documentairemaker Nathalie Toisuta en fotograaf Ed Leatemia, hebben beiden een deels Molukse achtergrond. Zij hebben aan de hand van zes thema’s een tentoonstelling gemaakt over strijd, diversiteit, versmelting en toekomst.

In Twee Werelden symboliseert het leven van vele mensen die door dekolonisatie, vluchten of migratie in een ander land en cultuur moeten aarden dan daar waar hun geboortegrond was. Opnieuw aarden is een proces dat vaak generaties duurt en gepaard gaat met veel emoties. In deze tentoonstelling wordt dat visueel en thematisch verbeeld, onder andere met historische beelden, verhalen en prachtige foto’s.

Gratis entree
Iedereen is van harte welkom bij de fototentoonstelling op het terrein van GOUDasfalt. Open van woensdag t/m zondag van 11-17 uur. De entree is gratis. Kom bij voorkeur lopend of met de fiets. In het weekend vaart het pontje van de Veerstal naar GOUDasfalt, check de actuele vaartijden www.facebook.com/pontjeGOUDasfalt. Op het terrein zijn (beperkte) parkeermogelijkheden.

“Een foto vertelt meer dan duizend woorden.” Dat is het motto van drie mooie fototentoonstellingen die deze winter in Gouda en op GOUDasfalt zijn te zien. In Twee Werelden is een mooie aanvulling op de andere fototentoonstellingen in Gouda die in de wintermaanden in Gouda zijn te zien, denk aan World Press Photo Gouda in de Chocoladefabriek en De Mix van Nederland|Bnadem in Museum Gouda. Een mooi drieluik dat een bezoek van een breed publiek meer dan waard is.

Dit bericht is 537 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief