Archieven

Dit bericht is 1017 keer gelezen

LEKKERKERK – De werkzaamheden om het iconische mollenbeeld in het Loetbos bij Lekkerkerk in ere te herstellen zijn begonnen. In december vorig jaar is het beeld vernield, vermoedelijk door zwaar vuurwerk. Hierdoor is er een enorm gat in de snuit van de mol ontstaan.

“Toen we erachter kwamen dat onze mol was vernield, waren we wel boos”, zegt Ties Ittman, boswachter bij Staatsbosbeheer. “We zien wel vaker dat er dingen gesloopt worden. Er is veel vandalisme bij bijvoorbeeld picknickbanken en prullenbakken. Maar juist zo’n op maat gemaakt kunstwerk, een heel herkenbaar object in het gebied, dat doet eigenlijk nog veel meer pijn.”

Ook bij de mensen in de omgeving heeft het indruk gemaakt. Ittmann: “Iedereen kent dat ding. Als je het over de mol van het Loetbos hebt, weet iedereen gelijk waar het over gaat. Je spreekt daar vaak af en het is ook een leuk object voor kinderen. Waarom moet dit allemaal kapot?”

Herstel begonnen
Met zwaar vuurwerk is er een groot gat in de snuit van het beeld gemaakt. Het gat is inmiddels opgevuld, zodat de mol weer wind- en waterdicht is. “Anders had je kans dat hij vol zou lopen met regenwater. Vervolgens kan het in de winter opvriezen en dan knalt heel je beeld uit elkaar”, legt Ittmann uit.

Nu moet er nog een coating worden aangebracht. Dat wordt waarschijnlijk in het voorjaar gedaan als het wat beter weer is. Dan kan de coating beter uitharden. “Daarna moet hij op kleur gespoten worden, dus het is nog best wel wat werk. We hebben er wel vertrouwen in dat hij er weer uit komt te zien zoals hij eruit zag. Hij ziet er nu gelukkig al een stuk vrolijker uit dan dat het was. Dus daar ben ik blij om”, lacht Ittmann.

‘Kost veel tijd en geld’
“Dit grapje was al voor twee man twee dagen werk en we verwachten dat die twee man nog wel een aantal dagen nodig hebben om hem weer helemaal in ere te herstellen en op kleur te krijgen”, gaat de boswachter verder. “Het is ook nog eens een op maat gemaakt beeld. Het kost niet alleen veel tijd, maar ook veel geld. Dan heb je het al snel over een paar duizend euro.”

De kosten worden betaald met gemeenschapsgeld. “Dat is dubbel zo zonde eigenlijk. Dat geld kunnen we heel goed besteden aan nieuwe beplanting, recreatieve voorzieningen, reguliere werkzaamheden. Dit is gewoon weggegooid geld. Je hebt ermee te maken, maar je moet het nooit goedkeuren.”

‘Mensen zijn het spuugzat’
Volgens de boswachter riepen de vernielingen ook veel reacties op van mensen. “Ze waren vooral heel boos. Waarom moet alles kapot? Ik had het op Twitter gedeeld en met name de mensen hier uit de omgeving van het Loetbos waren verontwaardigd. Dan merk je ook dat die mensen het gewoon spuugzat zijn.”

“Het is vaak een kleine groep die het verpest voor de grotere groep. Ik denk dat de vernielingen puur uit verveling komen. Maar kom op jongens. Als je je verveeld, ga dan lekker een hut bouwen of voetballen. Maar doe niet dit soort dingen, want daar schieten we allemaal niks mee op”, aldus Ittmann.

Dit bericht is 1017 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief