Archieven

Dit bericht is 2256 keer gelezen

LEKKERKERK – Twee jaar nadat de Initiatiefgroep Dorpshuis Lekkerkerk is opgericht heeft een eerste gesprek plaatsgevonden met de wethouders De Wit en Sleeuwenhoek van de gemeente Krimpenerwaard. De initiatiefgroep heeft daarin kunnen bepleiten dat de kern Lekkerkerk echt niet zonder dorpshuis kan als de deuren van Amicitia zouden worden gesloten.

Lekkerkerk zou dan het enige dorp in de gemeente zijn waar de bewoners niet in grote groepen kunnen samenkomen. “Dat laten we zomaar niet gebeuren”, zegt Bert Lammens, voorzitter en woordvoerder van de initiatiefgroep strijdvaardig. Hij vertelt er bij dat het gesprek in goede sfeer is verlopen en er op korte termijn een vervolg is gepland waarbij ook de nieuwe eigenaar van het complex en een vertegenwoordiger van de openbare bibliotheek aanschuiven.

De initiatiefgroep is een initiatief van drie vaste gebruikers van Amicitia. De bridgeclub Lekkerkerk, de Vrouwen van Nu en ’t Regiokoor. “Bij elkaar toch meer dan vierhonderd actieve gebruikers van het gebouw”, aldus Bert, die zelf voorzitter is van ’t Regiokoor, dat al vanaf het eerste begin in 1996 iedere week repeteert in de grote zaal. In november van dit jaar bestaat het koor 25 jaar, maar plannen om dat groots te vieren zijn er nog niet.

De deadline is 01-07-2022
Behalve voor de vaste gebruikers was Amicitia voor corona voor alle Lekkerkerkers de plek waar het allemaal gebeurde. Feesten, bruiloften en partijen, concerten, uitvoeringen, politieke bijeenkomsten, wekelijkse dansavonden in ‘De Shop’ in een verder verleden en nog verder terug in de tijd film op zondagmiddag. Voor vele generaties was en is Amicitia een begrip. “Dat moet wat ons betreft zo blijven.”

Maar de huidige eigenaar heeft besloten van zijn pensioen te gaan genieten en de beoogde nieuwe eigenaar heeft zo het er nu naar uitziet andere plannen. Bovendien heeft de gemeente laten weten dat er binnen afzienbare tijd een einde komt aan de huursubsidie die de verenigingen financieel in staat stelden de ruimte te kunnen gebruiken. “Tot 1 juli volgend jaar zijn we hier nog welkom”, aldus Lammens, “maar dan moet er toch een oplossing zijn gevonden.”

Samen met de bieb?
De initiatiefgroep, die wordt omgevormd tot de stichting Dorpshuis Lekkerkerk en zich verzekerd heeft van de medewerking van een aantal betrokken Lekkerkerkers, heeft zich primair ten doel gesteld een Dorpshuis in Lekkerkerk te realiseren en te behouden. Amicitia heeft daarbij de voorkeur, maar ook andere opties worden onder de loep genomen. Zo is geopperd de Openbare Bibliotheek te integreren in het Dorpshuis en de exploitatie in handen te geven van de Stichting Dagbesteding. Er zijn werkgroepjes geformeerd die zich onder meer met de financiële positie, de juridische mogelijkheden en de pr bezighouden.

Een onlangs gehouden handtekeningenactie bevestigt dan honderden inwoners van het Lekdorp het initiatief steunen. Steun betuigen kan trouwens nog steeds via dorpshuis.lekkerkerk@gmail.com.

Dit bericht is 2256 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief