Archieven

Dit bericht is 693 keer gelezen

KRIMPEN AAN DE LEK- Op zaterdag 25 november werd in Krimpen aan de Lek ijverig meegeschreven met het Groot Dictee der Nederlandse Taal. De Bibliotheek Krimpenerwaard bood in het Cultuurhuis de gelegenheid om deel te nemen aan de jaarlijkse uitdaging.

Veertien dappere Krimpenerwaarders schreven mee met de live-uitzending, waarin voormalig Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet het dictee van Wim Daniëls voorlas. De tekst verwees naar Arnhem, de stad waar het Groot Dictee dit jaar werd gehouden, met woorden als ‘trolleybus’, ‘zee-egels’ en ‘delicieuze, ovale Arnhemse meisjes’.

Ook de Tweede Kamerverkiezingen kwamen aan bod, wat de schrijver de gelegenheid gaf om ‘electoraat’, ‘demissionair’ en het ‘faliekant teloorgaan van de vooruit-met-de-geitmentaliteit’ in zijn tekst op te nemen.

Gedeelde eerste plaats
Tijdens de lunchpauze corrigeerde een vijfkoppige jury de dictees. De meeste fouten bleken gemaakt te zijn met het los, aan elkaar of met streepjes schrijven. Want ‘vaarwelgezegd’ moet aan elkaar, ‘aspirant-bestuurder’ met een streepje; ‘Jan en alleman’ los, maar ‘jantje-van-leiden’ weer met streepjes en zonder hoofdletter…

Uiteindelijk bleek er een gedeelde eerste plaats te zijn voor de twee deelnemers met slechts 22 fouten: Bart van Ree, gemeenteraadslid in de Krimpenerwaard en marketingmedewerker bij een theater, en Pleun Eikelboom, teamleider op een middelbare school in Rotterdam. Een knappe prestatie, gezien het gemiddelde van 20 fout bij De Taalstaat-luisteraars en 35 fout bij de prominenten. Ook was er een poedelprijs voor de deelnemer met het meeste aantal fouten en een aanmoedigingsprijs voor de twee jongste deelnemers van 12 en 13 jaar.

Dit bericht is 693 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief