Archieven

Dit bericht is 933 keer gelezen

KRIMPEN A/D LEK- Van een uitbundige viering van Bevrijdingsdag was in Krimpen aan de Lek dit jaar geen sprake. 2022 is een “tussenjaar” en dat betekent doorgaans dat er net als in veel andere gemeenten weinig evenementen worden georganiseerd.

Toch ging 77 jaar Bevrijding niet helemaal onopgemerkt voorbij in deze kern van Krimpenerwaard.

Crempene
In het Historisch Ontmoetings Punt (HOP) in de openbare bibliotheek in het Cultuurhuis waren bestuursleden van de historische vereniging Crempene aanwezig om een rondleiding te geven langs de vitrines waarin de expositie “Oorlog en Vrede” is ingericht. Daarin zijn voorwerpen en documenten te zien die herinneren aan gebeurtenissen die tussen 1940 en 1945 plaatsvonden in het dorp en in de regio.

Denk aan de opvang van evacués uit Rhenen, de executie van verzetsstrijder Hendrik Hekking, de wapendroppings door de geallieerden in de polder en het nijpende voedseltekort. Ook is er een wand gevuld met herinneringen aan de bevrijdingsfeesten die na de oorlog en op meerdere momenten daarna werden gevierd.

Rondleidingen
In een speciaal voor deze gelegenheid samengestelde editie van het tijdschrift Oud Nieuws dat Crempene regelmatig uitgeeft, zijn verhalen opgenomen van plaatsgenoten die de oorlog nog hebben meegemaakt en hun herinneringen graag doorgaven aan nieuwe generaties.

Ook op 6 mei en op 12 mei worden rondleidingen verzorgd. Voor het overige is de tentoonstelling tijdens de openingsuren van de bibliotheek nog vrij toegankelijk tot in de maand juni.

Tekst loopt door onder foto

Van Waningstichting
Op de steiger van de Van Waningstichting waar de historische paviljoentjalk Zeldenrust haar vaste ligplaats heeft, konden bezoekers uitgebreid kennisnemen van de ontvangst van honderden inwoners van Rhenen waar in het begin van de Tweede Wereldoorlog hard werd gevochten tussen Duitse en Nederlandse troepen.

Aan boord van inderhaast gecharterde schepen werden de vluchtelingen naar het westen gebracht waar zij onderdak vonden in onder meer diverse gemeenten langs de Lek. Krimpen aan de Lek was één van die plaatsen waar het aantal inwoners in één klap bijna verdubbelde. Bijna in iedere woning werd ruimte gemaakt om de tijdelijke gasten te kunnen ontvangen. Een vergelijk met de huidige situatie in Europa is snel gemaakt.

Emile van der Steen, bestuurslid van de Van Waningstichting maakte samen met René Rook en de historische vereniging al in 2020 een nieuwsbrief voor basisschoolleerlingen over dit onderwerp, maar verder kwam het niet. Door corona kwam alles stil te liggen en in 2021 was het al niet anders. Op deze Bevrijdingsdag kon Emile aan passanten eindelijk vertellen wat hij allemaal te weten is gekomen over de kleine volksverhuizing die destijds voor zowel de getroffenen als voor de gastheren en -vrouwen een bewogen periode was.

Dit bericht is 933 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief