Archieven

Dit bericht is 1885 keer gelezen

KRIMPEN A/D LEK – Met gepaste trots laat Geke Smit de Koninklijke Onderscheiding zien die zij afgelopen dinsdag ontving ter gelegenheid van haar afscheid als gemeenteraadslid van de gemeente Krimpenerwaard. “Het heeft Zijne Majesteit behaagd u op te nemen in de Orde van Oranje Nassau omdat u zich meer dan 12 jaar heeft ingezet voor de lokale gemeenschap”, sprak de kersverse burgemeester Pieter Paans bij die gelegenheid.

Van de niet minder dan zestien raadsleden die een punt zetten achter hun loopbaan werden er drie geridderd en Geke was één van hen.

Ze is dan ook al twintig jaar betrokken bij de gemeentepolitiek. Eerst als commissielid en daarna drie termijnen als raadslid in de fractie van de VVD. Na een periode waarin zij het wat rustiger aandeed keerde ze terug in de toen nieuw opgerichte partij Lokaal op 1.

Lokaal op 1 is ontstaan uit onvrede over de aandacht die de kernen uit het westen van de Krimpenerwaard kregen binnen de gemeentepolitiek en het gemeentebestuur. Inwoners, verenigingen en bedrijven in de kernen Krimpen aan de Lek, Lekkerkerk en Ouderkerk aan den IJssel moesten beter gehoord worden, vond de nieuwe partij.

“Inmiddels richten we ons op de belangen van alle burgers in de kernen en de buitengebieden die de Krimpenerwaard rijk is”, aldus Geke. Het programma omvat onder meer aandacht voor maatwerk als het gaat om gemeentelijke dienstverlening, behoud van eigen identiteit van de kernen, meer woningbouw, ruimte voor de agrarische sector, aandacht voor natuurbehoud en duurzaamheid, het faciliteren van culturele activiteiten en het scheppen van een goed ondernemersklimaat.

Op pad
Een veelomvattend beleid en Geke Smit heeft met al die onderwerpen affiniteit. “Ik heb me nooit gefocust op een bepaald beleidsterrein, maar altijd geprobeerd me te verdiepen in de meest uiteenlopende onderwerpen die binnen de gemeente aan de orde waren.” Eerst in de gemeente Nederlek en na de herindeling in de hele gemeente Krimpenerwaard. Ze deed dat vooral door met mensen in gesprek te gaan. “Natuurlijk hoort stukken lezen ook bij het werk van een raadslid, maar ik ging het liefst naar mensen en instellingen toe om een beeld te krijgen van hun behoeften.” Daardoor was ze veelvuldig op pad en bezocht ze in alle kernen veel verenigingen, organisaties, evenementen, instellingen en individuele burgers. Door corona werd zij daar wel in beperkt, maar het lukte haar steeds om het contact te behouden.

Enige tijd geleden nam Geke het besluit zich niet voor een nieuwe periode kandidaat te stellen. “Je hoeft niet te vermelden hoe oud ik ben”, lacht ze, “maar noem mijn beslissing maar leeftijd gerelateerd.” Net als een aantal collega’s vindt ze dat het tijd is voor een nieuwe generatie in de gemeentepolitiek.

Structuurvisie
Geke Smit kijkt met veel plezier terug. “Natuurlijk waren er in de afgelopen twee decennia weleens moeilijke momenten en onaangename discussies maar over het algemeen was het prettig werken en hebben we veel bereikt. De fracties waar ze deel van uitmaakte waren hechte teams en de samenwerking met andere partijen was meestal constructief.” Memorabel vindt ze de periode waarin de structuurvisie binnen de gemeente Nederlek tot stand is gekomen. “Daar hebben we een mooie woonwijk in Lekkerkerk en een levendig centrum in Krimpen aan de Lek aan overgehouden.”

Helemaal stilzitten gaat Geke zeker niet, ze zit onder meer in het bestuur van de Stichting Dagbesteding Krimpenerwaard en ontfermt zich over Syrische en Oekraïense vluchtelingen. “We hebben nog genoeg om handen”, beaamt ook haar echtgenoot John.

Dit bericht is 1885 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief