Archieven

Dit bericht is 1576 keer gelezen

KRIMPENERWAARD- Wethouder Ria Boere heeft een intentieovereenkomst getekend met projectontwikkelaars om zes mogelijk nieuwe woningbouwlocaties te verkennen. Deze locaties liggen aan de rand van Berkenwoude, Haastrecht, Krimpen aan de Lek, Schoonhoven en Stolwijk. De verkenning duurt ongeveer een jaar.

De gemeente en de projectontwikkelaars gaan samen op zoek naar de mogelijkheden voor woningbouw op deze locaties. Dit is volgens het college noodzakelijk om de kernen gezond en vitaal te houden. “Onder meer de vergrijzing is een bedreiging voor de bestaande voorzieningen en daarmee de leefbaarheid in onze gemeente”, zegt wethouder Ria Boere.

“We hebben meer ruimte nodig om het wonen voor ouderen te verbeteren en jongeren de kans te geven om in het landelijk gebied te blijven. Binnen de kernen is hiervoor niet genoeg ruimte. Daarom zullen we de komende jaren aan de randen van onze kernen moeten bouwen. We zorgen ervoor dat de unieke groene en ruimtelijke structuur van de Krimpenerwaard behouden blijft.”

Betaalbare woningen
De gemeente wil huizen betaalbaarder maken volgens de vastgestelde Woonvisie. “We willen vooral meer huizen bouwen die mensen kunnen betalen. Zo bevorderen we de doorstroming en komen er woningen beschikbaar voor bijvoorbeeld ouderen en de jongeren.” De Woonvisie is voor alle toekomstige woningbouwprojecten het uitgangspunt.

De locaties die worden onderzocht liggen:

  • aan de noordoostzijde van Berkenwoude (tussen Oosteinde en de Wetering)
  • aan de zuidzijde van Haastrecht (ten zuiden van de wijken Bergvliet en Bos en Water)
  • aan de westkant van Krimpen a/d Lek (tussen de dijk en de Tiendweg)
  • aan de westkant van Schoonhoven (tussen de N210 en Opweg)
  • ten noorden van Schoonhoven (aan de noordzijde van de N210, tegenover de voetbalvelden)
  • ten noorden van Stolwijk (aan de westzijde van de Bilwijkerweg)

De gemeenteraad heeft ook in de Woonvisie vastgesteld dat er in alle kernen woningen moeten worden bijgebouwd. Een verkenning naar deze kansrijke locaties vormt daarin een belangrijke stap. Na de verkenning neemt de gemeenteraad voor elke locatie een besluit. Bij een positieve beslissing kunnen de plannen verder worden uitgewerkt. Als gemeente kijken we, vaak samen met een initiatiefnemer, naar de mogelijkheden voor woningbouw in of aan de randen van de andere kernen.

Provincie
Voor een uitbreiding langs de randen van de kernen is goedkeuring van de provincie Zuid-Holland nodig. De gemeente en de projectontwikkelaars zetten zich gezamenlijk in om een plan van hoge kwaliteit te ontwikkelen dat de provincie kan goedkeuren. Dit met voorwaarden op het gebied van betaalbare woningen, sociale woningbouw, klimaatadaptatie, woonzorgconcepten en de nodige maatschappelijke voorzieningen.

In het najaar van 2023 is ook een verkenning gestart naar een woningbouwlocatie ten oosten van Bergambacht. Hiermee worden in totaal zeven mogelijke woningbouwlocaties onderzocht in de gemeente. Op deze manier streeft de gemeente ernaar om de komende jaren in alle kernen woningen te bouwen.

Foto: Stephan Tellier

Dit bericht is 1576 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief