Archieven

Dit bericht is 710 keer gelezen

KRIMPENERWAARD- Gemeente Krimpenerwaard wil huurders en eigenaren helpen bij besparing van energiekosten. Dit gaat de gemeente doen met een persoonlijke benadering. Daarvoor zijn ze opzoek naar vrijwillige energiecoaches die een dagdeel in de week beschikbaar zijn.

“We hebben in Nederland op het gebied van energie toch wel wat uitdagingen met elkaar. De hoge energiekosten biedt men de mogelijkheid om na te denken: hoe zit het bij mij thuis?” Kan ik mijn huis niet gaan isoleren? “, zegt wethouder Wisja Pannekoek in de zaterdagochtendshow De Waard op de Kaart.

“En dan wordt het best spannend, want er zijn zo enorm veel mogelijkheden om je huis te verduurzamen, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom hebben we gezegd, dat we dat willen faciliteren als gemeente.”

Energiecoach
Om de helpende hand te bieden gaat de gemeente Krimpenerwaard werken met energiecoaches. Een energiecoach helpt individuele inwoners die kampen met hoge energiekosten en hulp nodig hebben om die kosten te verlagen. “Je kan bij de gemeente vragen: is er een energiecoach beschikbaar om naar mijn woning te kijken? Wat is de snelste en beste manier om mijn woning energiezuiniger te maken?”

De gemeente werkt hiervoor samen met Het Nieuwe Wonen. Zij geven opleidingen aan mensen die energiecoach worden. “Daarnaast doen zij ook de begeleiding van de energiecoaches. Na een training heb je daar de mogelijkheid om vragen te blijven stellen en op de hoogte te blijven. Als gemeente hebben we die organisatie niet, dus daarom dat we Het Nieuwe Wonen hebben om ons te ondersteunen”, legt Pannekoek uit.

Op zoek
Inmiddels heeft de gemeente de eerste twee energiecoaches. Zij hebben de training al gevolgd. Drie anderen gaan deze nog volgen en dat betekend dat de gemeente er inmiddels vijf heeft. Pannekoek: “Vijf personen op 24.000 huizen is niet heel erg veel. We zoeken daarom nog mensen die dit zouden willen gaan doen.”

“Het is handig als je al affiniteit hebt met energie en je moet een dagdeel, dus een ochtend of middag, per week beschikbaar zijn. Dus het vraag wel iets van je vrije tijd. Aan de andere kant staat er wel een vrijwilligersvergoeding tegenover. Het is geen vetpot, maar we vinden wel dat er iets tegenover mag staan. Er wordt namelijk wel tijd ingestoken door iemand die andere helpt”, aldus Pannekoek.

Mocht u interesse hebben om energiecoach te worden ga dan naar de website van Het Nieuwe Wonen.

Dit bericht is 710 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief