Archieven

Dit bericht is 1079 keer gelezen

SCHOONHOVEN – De gemeente Krimpenerwaard schenkt de hele kerncollectie schilderijen van de Schoonhovense broers Han en Ad van der Kop aan de Historische Vereniging Schoonhoven.

Dinsdag is dit officieel bekrachtigd met de handtekening van wethouder Bert Bening en Jeroen Patijn en Peter van der Zwaal namens de Historische Vereniging Schoonhoven onder de Akte van Schenking.

De Historische Vereniging brengt de collectie onder in de Stichting Behoud Cultureel Erfgoed Schoonhoven.

De voormalige gemeente Schoonhoven ontving deze schilderijencollectie ruim 60 jaar geleden van Johanna van der Kop, oud-inwoonster van de stad. De collectie omvat schilderijen van haar broers Han (1901-1934) en Ad van der Kop (1903-1963). Beide broers zijn geboren en getogen Schoonhovenaren. Han won in 1931 de Prix de Rome voor schilderkunst. De collectie is te zien op www.collectievanderkop.nl.

Bening: “Omdat het geen kerntaak van de gemeente is om een kunstcollectie de behouden, beheren en tentoon te stellen, besloot ze drie jaar geleden om de collectie af te stoten. Er volgde een onderzoek naar wettige erfgenamen. Dit bleken twee zussen op leeftijd te zijn die ook graag zagen dat de collectie geschonken werd aan de Historische Vereniging Schoonhoven.”

Bruikleen
Met de Historische Vereniging is overeengekomen dat het zelfportret van Han van der Kop in bruikleen blijft hangen op de kamer van de burgemeester. Ook twee werken die in de Remonstrantse kerk hangen blijven – ook in bruikleen – waar ze nu zijn.

Dit bericht is 1079 keer gelezen

Deel dit:

Een reactie op Gemeente schenkt schilderijen broers Van der Kop aan Historische Vereniging Schoonhoven

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief