Archieven

Dit bericht is 1803 keer gelezen

BERGAMBACHT – In de regen fietsen de leerlingen van basisschool de Ark en Kiezel En Kei in Bergambacht donderdagochtend een lastige route voor het jaarlijkse verkeersexamen. Ondanks de corona is er flink geoefend, maar een beetje spannend was het wel.

Het verkeersexamen bestaat uit twee onderdelen. Namelijk een schriftelijk en theoretisch deel. Het theorie-examen is al afgenomen in april en daarvoor zijn alle leerlingen geslaagd. “Dit jaar konden we pas later beginnen aan de verkeerslessen, vanwege de thuisscholing”, zegt Ankie Schmidt, docent van groep 7a van basisschool de Ark.

Dat het verkeersexamen dit jaar wel door kan gaan zorgt voor opluchting bij Veilig Verkeer Nederland. “We hebben het verkeersexamen dit jaar weer deels kunnen opstarten. Dit doen wij voornamelijk in kleinere dorpen. In de grote steden is zo’n examen realiseren een stuk lastiger met alle maatregelen in ons achterhoofd.”

Lastige route
De route die is uitgestippeld voor de leerlingen is niet de makkelijkste route. “De oversteek bij patatzaak Den Uyl en vervolgens de drukke rotonde zijn hele moeilijke punten”, zegt Schmidt. “Wat het daar nog eens extra lastig maakt zijn de auto’s. De ene keer zetten ze geen knipperlicht aan en de andere keer stoppen ze voor de leerlingen om vervolgens toch weer door te rijden.”

Ondanks deze lastige punten in de route is Schimdt zeker van een goede afloop. “We hebben de route een aantal keer geoefend en ook met de ouders hebben ze de route een keer gefietst.” Naast Veilig Verkeer Nederland kwam ook de politie even langs om de leerlingen succes te wensen. Ook vertellen zij hoe belangrijk het is dat leerlingen bewust worden gemaakt van de regels in het verkeer.

‘Vaak ongelukken op de fiets’
“Voor de leerlingen is het heel belangrijk om de verkeersregels te leren én te weten. Want wij maken nog vaak mee dat er ongelukken gebeuren met kinderen op de fiets”, zegt Jan Willem Ooms van politie Krimpenerwaard.

“Als wij een melding krijgen van een aanrijding of er gebeurt vaak iets bij een bepaald kruispunt, dan geven wij dat door aan de gemeente. Op die manier hopen wij dat er verbeteringen plaatsvinden waardoor er op dat punt minder ongelukken gebeuren”, aldus Ooms.

Door Billie Twigt, foto’s: Paul de Heus.

Dit bericht is 1803 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief