Archieven

Dit bericht is 1789 keer gelezen

OUDERKERK AAN DEN IJSSEL- De inmiddels beroemde bever die in november is aangetroffen in Ouderkerk aan den IJssel wordt momenteel geprepareerd in Naturalis Leiden. De bever kreeg in november veel aandacht, omdat hij extreem groot is, namelijk wel 1,30 meter lang en 30 kilo zwaar. 

Medewerker van de dierenambulance Gouda Leon van Es trof met collega’s de bever aan langs de weg in Ouderkerk aan den IJssel. Hij vertelt het verhaal over de bijzondere vondst aan de bezoekers in Naturalis.

“We kregen een melding binnen van een groot dier dat was aangereden. Er komen wat wilde zwijnen voor in die hoek dus we wisten niet welk dier we zouden aantreffen. Toen we aankwamen was daar een groot bruin iets. Het had zomaar een Labrador kunnen zijn. Maar zodra we de staart zagen werd snel duidelijk dat het om een bever ging”, zo vertelt van Es.

‘Extreem voor ons gebied’
De bever is overgebracht naar Naturalis omdat het een bijzonder exemplaar is. 1,30 Meter is vrij lang voor het bever. “Ze kunnen deze grootte wel behalen, mits ze wat ouder zijn. Maar in de Krimpenerwaard is nog nooit zo’n grote gevonden, dit is wel extreem voor ons gebied”, vervolgt Van Es.

“Wij hebben hem meegenomen naar onze opvang in Gouda. Vervolgens heeft een collega contact gezocht met Naturalis, omdat wij ook zoiets hadden van deze is wel extreem groot, misschien hebben ze interesse. Daarna hebben we hem schoongemaakt, bloed van het koppie afgehaald, geföhnd en geborsteld en hebben we hem aan Naturalis aangeboden.”

Opensnijden voor onderzoek
En zo geschiedde, de bever ligt inmiddels op een tafel in Naturalis waar de preparateurs inmiddels zijn begonnen met het opensnijden van het dier. “We zijn de bever aan het opzetten dan kunnen we hem bewaren voor voor onderzoeken in de toekomst en daarvoor moet de huid en vacht bewaard blijven”, legt Liselotte Rambonnet, preparateur Naturalis uit.

“Om dat te doen, moeten we hem zo schoon mogelijk maken. We zijn deze ochtend begonnen met opensnijden en zorgen dat de bever schoon wordt.” Er wordt begonnen met een kleine snee en dan wordt ervoor gezorgd dat alles wat kan rotten eruit wordt gehaald. “Dus als een jasje pellen we de huid van de bever los en zorgen we dat ‘ie schoon wordt.”

Opgeborgen in Naturalis
“We kunnen heel veel leren van de bever als we hem gaan opensnijden. Bijvoorbeeld waardoor is hij overleden? De medewerker van de dierenambulance heeft al gezegd dat het dier is aangereden. Daardoor verwachten we veel bloedingen in de kop te zien, wat we ook al een beetje aan de buitenkant kunnen zien. Verder weten we nog niet of het een mannetje of vrouwtje is dus dat gaan we ook zien als we hem dadelijk verder opensnijden”, legt Rambotten uit.

De huid wordt op een andere dag weer opgevuld. “Hopelijk is de bever dan nog honderden jaren beschikbaar voor onderzoekers”, zegt Rambotten. Het opgezette dier komt niet in het museum terecht, noch in een tentoonstelling, maar juist in de toren van Naturalis. “Daar is het dier beschikbaar voor wetenschappers”, aldus Rambotten.

Steeds vaker in de Krimpenerwaard
Het is de vierde bever die Van Es heeft gevonden in de Krimpenerwaard in de vijf jaar dat hij actief is bij de dierenambulance. “Dit is wel de grootste. De meeste die we vinden zijn onder één meter.”

De bever wordt wel steeds vaker gespot in de Krimpenerwaard. “Dus dat ziet er wel heel positief uit. De bever doet het hier goed. Het hout is goed, de waterkwaliteit is blijkbaar goed, alleen het verkeer zit tegen”, aldus van Es.

Dit bericht is 1789 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief