Archieven

Dit bericht is 3084 keer gelezen

SCHOONHOVEN –  Ooit een plek met weids uitzicht, nu volgebouwd met huizen. De wijk Thiendenland ‘ademt’ door de achtergevel van de boerderij aan de Tiendweg 32a. Toch willen Gijs en Bertha Schouten van geen wijken weten. Ook niet nu ze onlangs zijn gestopt met het fruitbedrijf.

Als je de huiskamer binnenkomt, waan je jezelf zo’n veertig jaar terug in de tijd. Zwaar eiken meubelen, dik kleed op de tafel en overal foto’s van familieleden, vooral kinderen en kleinkinderen. Uiteraard krijgt de gast koffie met gekookte melk en een koekje erbij. Alles doet terugdenken aan een onbezorgde tijd zonder computers. Gijs (74) is geboren en getogen op deze boerderij. Zijn vrouw Bertha (68) komt van ‘de overkant’, uit Streefkerk. Haar vader had een loonbedrijf waardoor ze al vroeg thuis was in het boerenleven. De vader van Gijs was een echte keuterboer met koeien, varkens en kippen. Daarnaast had hij een boomgaard. Eenmaal overgenomen in 1977 heeft Gijs, samen met Bertha, besloten om het vee af te stoten en geheel over te gaan naar een volledig fruit- en groentebedrijf.

Omschakeling
“De keuze om te veranderen was mede door de komst van de verplichte melkkoeltanks”, legt Bertha uit als ze de omschakeling toelicht. Dat was een jaar nadat ze getrouwd waren. “We hadden al een boomgaard achter het huis. In 2003 werd de grond onteigend vanwege de plannen voor het bouwen van woningen. Toen zijn we overgegaan naar een andere boomgaard in Lopik.” De verkoop van het fruit verliep eerst via de veiling maar dat ging snel over. “Dat vonden we te ingewikkeld. Veel fruit ging naar handelaren, die kochten ‘op het hout’.” Dat betekent dat er in grote hoeveelheden werden gekocht. Twee keer per week werden vanuit Leiden producten zoals groente, sinasappelen, bananen enzovoort gebracht. De winkel aan huis was de taak van Bertha.

Risico
Zelf fruit produceren brengt ook risico’s met zich mee. Zeker in het voorjaar zijn de beginnende vruchten gevoelig voor nachtvorst, storm en hagel. Bij een (deels) mislukte oogst hoeft dit nog niet direct te leiden tot financiële problemen. Als de prijzen goed waren, dan was er met de schaarsere opbrengst een relatief hogere opbrengst. In het gesprek wordt diverse malen duidelijk dat echtpaar Schouten zich ogenschijnlijk daarover niet zo druk maakten. “Het komt zoals het komt”, laat Bertha diverse malen zich ontvallen. De boomgaard in Lopik is nog in hun bezit. Ze zijn er nog niet helemaal uit wat daarmee gaat gebeuren: of verkopen of nieuwe pachters daarvoor vinden. Dit najaar zal er wel geplukt moeten worden want het fruit groeit ondertussen gewoon door.

Afscheid
Zaterdag 3 juli is een punt gezet achter 43 jaar verkoop van groente en fruit. De kinderen van de familie Schouten hadden een ‘drive-in’ georganiseerd. Zo konden op eigen terrein van zoveel mogelijk klanten afscheid worden genomen. De massale belangstelling heeft hen duidelijk goed gedaan. “Het was een bijzondere dag, we hadden niet vooraf kunnen bedenken dat het zo gezellig zou zijn”, vertelt Bertha breed glimlachend. “We waren vooraf best gespannen. Een mooie dag is het geworden waar we allebei fijn op terugzien.” De middag is afgesloten met kinderen en kleinkinderen. Het feest is overigens wel door het oog van de naald gegaan. Nog geen vijf minuten nadat de cateraar was vertrokken kwam de regen met bakken naar beneden. Dan is het handig dat er loodsen op het erf staan waar ruimte genoeg is om met elkaar droog te staan.

Ontdekken
Zowel Gijs als Bertha hoeven zich de komende tijd niet te vervelen. In en om de boerderij is genoeg te doen. Met de vijf kinderen en zestien kleinkinderen is er altijd aanloop. Bertha heeft voornemens om vrijwilligerswerk bij en met bejaarden te gaan doen. Wellicht komt er nu de tijd om hun ‘achtertuin’ te gaan ontdekken. De oprukkende wijk Thiendenland waar ze volgens Bertha nooit komen. Daar was geen tijd voor maar ook geen behoefte. “Wij zijn gewend om te wonen op het platteland en zullen nooit in een nieuwbouw kunnen wennen”, besluit Bertha het gesprek. “We hopen dat we hier nog een hele tijd mogen blijven.”

Gijs en Bertha Schouten waren afgelopen zaterdag te gast op de radio tussen 13.00 en 14.00 uur. Het gesprek is terug te beluisteren via uitzending gemist.

Dit bericht is 3084 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief