Archieven

Dit bericht is 1768 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Tweede Pinksterdag is er opnieuw geen Nationale Zilverdag. Om het ambacht en de vakmensen een podium te bieden, is er dit jaar de digitale versie. In de aanloop daarnaar toe maken we kennis met  goudsmid Eleonore Meirer (44). Naast deelname is ze ook in de race voor de ‘Silver Challenge’.

Ondanks dat het Zilvermuseum gesloten is voor bezoekers, is er dagelijks bedrijvigheid van goud- en zilversmeden.  “Het sprak mij wel aan om hier in het museum een atelier te beginnen”, legt Eleonore uit. “Zo heb je contact met anderen en je kunt van elkaar leren. Je kunt een eigen bedrijf starten zonder een hoge investering.” Zeven jaar geleden is ze vanuit Oostenrijk in Nederland komen wonen. “Dit was vanwege de baan van mijn man. Ik ben in Utrecht helemaal opnieuw begonnen.” Het koste haar in het begin moeite om contacten te leggen, vooral omdat de taal een barrière was. Inmiddels spreekt ze vlot Nederlands maar wel met een duidelijk, herkenbaar Duits accent. “Het spreken gaat me goed af maar ik heb de spelvaardigheid van een vijfjarig kind”, grinnikt ze.

Meesterstuk
Het vak goudsmeden wilde ze al van jongs af aan maar het kwam er niet van. Ze koos voor een studie architectuur. De knoop is doorgehakt toen ze in Nederland kwam wonen. Met haar veertigste jaar kwam ze op de Vakschool opnieuw in de schoolbanken met medeleerlingen van meest 17, 18 jaar. “Dat was wel grappig”, maakt de vakvrouw duidelijk. We konden van elkaar leren en ja, sommige docenten waren van mijn leeftijd.” De studie werd afgesloten met een zelfgemaakt halssieraad, het meesterstuk. “Achteraf had ik hier en daar iets netter moeten werken en meer polijsten. Maar in het tijdsbestek waarin ik het moest opleveren, ben ik er nog steeds tevreden over.

Handwerk
De basis om goudsmid te worden is de voorliefde van Eleonore voor sieraden en parels. “Mijn  opleiding architectuur komt in dit vak heel goed van pas. Zoals technisch inzicht, tekeningen en ontwerpen maken.” Ik werk vaak met strakke lijnen en geometrische vormen. Niet teveel toevoegen, soms juist iets weglaten.” In haar dagelijks werk gebruikt ze nauwelijks een computer. Ik ga voor handwerk en niet voor massaproductie. Het hameren, smeden, iets vorm geven, dat is het liefste wat ik doe.”

Vrijheid
Op maandag 24 mei, Tweede Pinksterdag, is er van 10.00 tot 12.00 uur de Digitale Nationale Zilverdag. Eleonore is uitgenodigd om haar bijdrage te leveren aan deze twee uur durende kennismaking met het goud- en zilvervak. Daarnaast doet zij mee aan de Silver Challenge, een wedstrijd waarbij deelnemers een kunstobject of sieraad maken, gerelateerd aan een thema. Dit jaar is de opdracht ‘Vrijheid’. “Ik heb een mooi kunstobject gemaakt, veel tijd aan besteedt. Bewust geen sieraad gemaakt om er voor mijzelf een grotere uitdaging van te maken.” Tot vijf uur na de uitzending van de Digitale Nationale Zilverdag kan iedereen zijn stem uitbrengen via Zilverdag.nl.

Eleonore Meirer was afgelopen zaterdag te gast op de radio tussen 12.00 en 13.00 uur. Het gesprek is terug te beluisteren via uitzending gemist.

Dit bericht is 1768 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief