Archieven

Dit bericht is 1842 keer gelezen

Foto: Visiebeeld EHA & DOOR architecten gemeentehuis Krimpenerwaard

KRIMPENERWAARD- Tijdens de raadsvergadering van dinsdagavond liepen de gemoederen hoog op bij het punt over de bouw van een nieuw gemeentehuis. Raadslid Bert Vriezen van Pro Krimpenerwaard ging er met gestrekt been in. 

Hij had het met name gemunt op Pascal van der Hek (wethouder financiën) en beschuldigde het college van bewust verkeerde berekeningen, misleiding en nam ook het woord fraude in de mond. Dit was tegen het zere been van Nathalie Glastra (fractieleider VGBK) die hem vroeg zijn woorden terug te nemen en zijn excuses aan te bieden.

Later deed hij dat ook, zij het dat hij nog wel een slag om de arm hield. Zijn betoog was voor de kijker waarschijnlijk moeilijk te begrijpen omdat er in een korte tijd een scala van cijfers voorbijkwam. Wethouder Van der Hek wist de frontale aanval te pareren en nam afstand van de uitspraken van Vriezen. 

Prijsstijging
Dat de bouw van een nieuw gemeentehuis gevoelig ligt, mag duidelijk zijn. De prijs is inmiddels gestegen van 27,4 miljoen naar 32,5 miljoen en de vrees bestaat met name bij Pro Krimpenerwaard dat de kosten veel hoger zullen liggen. Vanwege de kosten wordt er op sociale media van geldverspilling gesproken.

In 2015 werd nog gekozen voor het open houden van de huidige vier kantoren maar door de toekomstige duurzaamheidseisen moeten deze kantoren drastisch verbouwd worden. De meerderheid van de raad is voor nieuwbouw in het centraal gelegen Bergambacht. Nieuwbouw betekent dat het gemeentehuis energieneutraal zal zijn, dat het onderdak biedt aan 450 ambtenaren en dat alle diensten in één gebouw zitten. Ton van Dorp (fractieleider CU) vroeg zich af naar aanleiding van de discussie of de raad weer bezig was met een herhaling van zetten. 

Tekst gaat verder onder foto

Nieuwbouw of renovatie
Het college rekent voor dat nieuwbouw goedkoper is dan renovatie van de bestaande gebouwen. De jaarlijkse exploitatiekosten zullen lager worden mede door het feit dat het gebouw energieneutraal is. Ook de levensduur van een nieuw gebouw is veel langer. Nogmaals deed Bert Vriezen (Pro Krimpenerwaard) een poging en kwam opnieuw met de bewering dat de rentelasten veel hoger zouden worden. Wethouder Pascal van der Hek weerlegde dit opnieuw.
 

Uiteindelijk werd het plan voor nieuwbouw door alle partijen goedgekeurd met uitzondering van Pro Krimpenerwaard. Marc Advocaat (CDA) vraagt om in de huidige gemeentekantoren aan starters- en seniorenwoningen te denken. Peter Klerk (SGP) dringt aan om het nieuwe gemeentehuis een multifunctionele invulling te geven. Hij denkt daarbij aan een streekwinkel en het VVV. Wethouder Boere heeft toegezegd ontzettend haar best doen om tot een groot aantal sociale huurwoningen te komen in de huidige gemeentekantoren. 

Bekijk hier de hele raadsvergadering terug

Dit bericht is 1842 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief