Archieven

Dit bericht is 560 keer gelezen


HAASTRECHT- Afgelopen woensdag beklom wethouder Pascal van der Hek de kerktoren in Haastrecht. Daar worden werkzaamheden aan gedaan. De projectmanager gaf een kijkje in het proces. Hoe is de staat van de toren en wat gaat er nog allemaal gebeuren voordat de toren weer in zijn volle glorie het dorpsbeeld van Haastrecht siert.

“Eens in de zo veel jaar moet het gemeentelijk vastgoed worden bijgehouden. Veel kerktorens in Krimpenerwaard zijn eigendom van de gemeente en die hebben onderhoud nodig”, legt wethouder Pascal van der Hek uit.

“Hier bij deze kerktoren in Haastrecht is het voornamelijk schilderwerk en veel loodwerk. Er wordt ook goed gekeken naar duurzaam verbouwen, dus waar het kan dat producten worden hergebruikt. Sommige stukken zijn dermate slecht dat het vervangen moet worden voor nieuwe materialen.”

Onderhoud
Het schilderwerk gaat zes tot acht jaar mee en sommige zaken zoals het loodwerk dat gaat veel langer mee. “Soms wel dertig of veertig jaar. Er wordt regelmatig geïnventariseerd wat de staat is van onze kerktorens en dan wordt er een plan gemaakt met welk onderhoud er nu nodig is en wat nog even kan wachten. Met als doel dat het in een staat blijft waar we trots op kunnen zijn. Je wil niet dat je te laat bent met onderhoud, want dan stort de boel in elkaar en dat kan niet de bedoeling zijn”, vervolgt Van der Hek.

“Op dit moment zijn we ook bezig in Lekkerkerk, daar zijn we laatst al wezen kijken. Die nadert zijn voltooiing al. Voor dit jaar is Haastrecht al de laatste, maar de komende jaren zullen andere torens ook weer aan de beurt komen voor nieuwe renovaties”, aldus Van der Hek.

Dit bericht is 560 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief