Archieven

Dit bericht is 1190 keer gelezen


KRIMPENERWAARD – Vanaf maandag 9 oktober houdt het waterschap in de Krimpenerwaard een grootschalige actie om muskusratten te bestrijden. Tien weken lang voeren zo’n honderd muskusrattenbeheerders uit heel Nederland controles uit in en rondom de watergangen in de Krimpenerwaard om muskusratten te vangen. 

Hoogheemraad Cor Habben Jansen was zaterdag 7 oktober te gast in de uitzending van De Waard op de Kaart en vertelde meer over deze actie.

Hoogheemraad Cor Habben Jansen     

Aanleiding
De Krimpenerwaard heeft al jaren last van een te hoge populatie muskusratten. Dat is niet vreemd, want dit gebied is een walhalla voor muskusratten. Omsloten door rivieren, veel natuur en weinig verkaveling. En de zachte grond in het veenweidegebied is voor de muskusrat ideaal om gangenstelsels en holen te graven. Dit zorgt niet alleen voor verzwakkingen, maar vanwege het eten van de onderste delen van waterplanten verdringt de muskusrat ook inheemse diersoorten als de roerdomp, kleine karekiet en zwarte stern.

Actie 
Normaal gesproken zijn er maar half zoveel muskusrattenbeheerders aanwezig in de Krimpenerwaard die dagelijks bezig zijn met het vangen en in kaart brengen van de muskusratten als die er met de actie zijn. Ondanks alle inspanningen van de afgelopen jaren veert de populatie muskusratten steeds weer op in het gebied. Uit onderzoek blijkt dat het bestrijden van de populatie hand in hand gaat met de intensiteit van de bestrijding. In de Krimpenerwaard leven naar schatting op dit moment zo’n 5000-6000 muskusratten. Tijd voor een grootschalige actie en daarom komen er muskusrattenbeheerders uit het hele land de komende weken helpen om de muskusratten te bestrijden. Onderzoek wijst uit dat de bestrijding van muskusratten hand in hand gaat met de intensiteit van de bestrijding. Dit is de eerste keer dat het op deze manier wordt gedaan en voor nu is het dan ook een eenmalige actie. Als de actie succesvol is en de populatie zakt, dan kan het best zo zijn dat deze manier van werken vaker zal worden ingezet.

Toekomst
Het uiteindelijke doel is dat de huidige populatie muskus- en beverratten uit Nederland verdwijnt. Elke dag zetten de ruim 400 bestrijders in Nederland zich in om de muskusrat terug te dringen naar de landsgrenzen. De doelstelling is om dit uiterlijk in het jaar 2034 te realiseren.

Dit bericht is 1190 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief