Archieven

Dit bericht is 2051 keer gelezen

OUDERKERK A/D IJSSEL – Het februarinummer van ‘Op d’IJssel’, de periodieke uitgave van de Historische Vereniging Ouderkerck op d’IJssel, is ditmaal geheel gewijd aan de geschiedenis van de Joodse gemeenschap die zich ooit in het dorp vestigde en er in de eerste helft van de vorige eeuw ook weer uit verdween.

Op het hoogtepunt aan het einde van de negentiende eeuw bestond de Joodse populatie uit enkele gezinnen en niet meer dan negentien personen. Een kleine gemeenschap, maar wel één die volop deel deelnam aan het dorpsleven.

Op d’IJssel bevat twee artikelen waarin de geschiedenis van één van die gezinnen uitvoerig wordt beschreven. We hebben het dan over de familie Van Blankenstein, die omstreeks 1760 uit de Duitse stad Darmstadt emigreerde naar Nederland. Aanvankelijk naar IJsselmonde en later naar Lekkerkerk. Vandaaruit vertakte de familie zich ook naar Ouderkerk, waar de Van Blankenstein’s generaties lang een slagerij aan de Dorpsstraat uitbaatten. Een koosjere slagerij, want hoe klein een Joodse gemeenschap ook was, dat hoorde er gewoon bij. Varkensvlees was er niet verkrijgbaar. In 1918 vertrok de laatste generatie terug naar Rotterdam en werd de zaak overgenomen door hun meesterknecht Christiaan Pak.

Onderduikers
De band tussen de familie Van Blankenstein en Ouderkerk aan den IJssel werd niet helemaal verbroken. Gedurende de Tweede Wereldoorlog zaten verschillende nazaten korte of langere tijd ondergedoken in Ouderkerk, onder meer bij de familie Pak.

In het tweede deel van Op d’IJssel beschrijft Elisabeth van Blankenstein het leven van haar grootvader Marc van Blankenstein, die niets voelde voor een leven als slager en zich ontwikkelde tot buitenlandcommentator en journalist voor onder meer NRC. Zij schreef onder meer een lijvig boekwerk over zijn leven.

In het eerste deel komt Elsemarije Meijer uitvoerig aan het woord. Een VWO-studente aan het Revius-Wartburg College die haar Havo-opleiding afrondde met onder meer een profielwerkstuk over de Ouderkerkse Joodse gemeenschap in het algemeen en de familie Van Blankenstein in het bijzonder. Aanleiding was een vraag aan de Historische Vereniging van burgemeester Roel Cazemier of er iets bekend was over Joodse onderduikers in Ouderkerk tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Archieven
Via haar vader, lid van de vereniging, kwam de vraag bij haar terecht en Elsemarije had er wel oren naar dat eens goed uit te zoeken. Dat werd een hele kluif. Ze interviewde onder meer Elisabeth van Blankenstein en de inmiddels 91-jarige Greet Pak, de kleindochter van Christiaan Pak. En zij dook in allerlei archieven om de geschiedenis van de familie te achterhalen.

“Gelukkig is heel veel archiefmateriaal tegenwoordig digitaal te vinden en opvraagbaar, dus ik kon mijn onderzoek voor een groot deel vanachter mijn computer doen.” Ze slaagde er op die manier in alle beschikbare informatie om te zetten in een boeiend en prettig leesbaar verhaal en ook nog te voorzien van tientallen passende illustraties. Uit dat verhaal blijkt dat niet alle Van Blankenstein’s de oorlog overleefden.

“Mijn profielwerkstuk werd gewaardeerd met een 9”, glundert ze. En dat werkstuk is nu dus volledig opgenomen in het periodiek van de Historische Vereniging en wordt ook nog eens gepresenteerd tijdens de ledenavond van Ouderkerck op d’IJssel op vrijdag 13 maart in De Drie Maenen.

De presentatie wordt verzorgd door niemand anders dan Marije zelf, die drie kwartier lang mag vertellen over de geschiedenis van de familie Van Blankenstein. Na haar verhaal komen in het kader van 75 jaar Vrijheid ook herinneringen aan andere Ouderkerkse oorlogsslachtoffers aan bod.

Leden van de vereniging en andere belangstellenden zijn welkom, aanvang 20.00 uur, toegang vrij.

Dit bericht is 2051 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief