Archieven

Dit bericht is 1295 keer gelezen

KRIMPEN AAN DE LEK- Het noodlot sloeg toe op 17 september 2022 toen een taxibusje door onbekende oorzaak de Lek in reed. In de taxi zaten de 89-jarige mevrouw Koolmees en de chauffeur van het busje. Door een heldhaftige actie van vier mannen kunnen zij dit verhaal nog navertellen.

“Het was slecht weer, regen, donker en een harde wind. We zagen aan de andere kant van de Lek lichten, drijvend op de rivier. Er was een taxibusje het water ingereden”, zegt Gerard Riksman. Hij stond met zijn auto op de pont aan de kant van de Kinderdijk. Leo Klop, schipper van de pont, voer zijn pont direct richting het busje.

Het busje was in de tussen tijd al een meter of dertig, veertig afgedreven door de stroming “Op het moment dat we aankwamen kantelde het taxibusje”, vertelt Riksman. “We zagen een mevrouw in de bus nog net met haar ogen open, tegen het raam aan. Het busje ging vervolgens voor onze ogen naar beneden. We stonden daar letterlijk met onze handen in het haar, wat nu?”

‘Geen twijfel’
“Een seconde of twintig later zie ik een grijs koppie met haar boven water uitkomen en dat was geen moment van twijfel. Ik ben meteen in het water gedoken en ben naar die mevrouw toe gezwommen. Ik heb haar in een armgreep genomen en naar de pont gebracht”, legt Riksman uit.

Vervolgens kwam de bestuurder van de taxibusje hoestend en proestend boven water. “Hij lag een stuk verderop dus daar ben ik gelijk weer naartoe gegaan.” Johan Rosenbrand, medewerker van de pont, schipper Leo Klop en passagiers Marvin Hendriks en Gerard Riksman hielpen mevrouw Koolmees en meneer Giesbers op het droge. “Op de pont hebben we met elkaar eerste hulp verleend.”

Foto: Stephan Tellier

Het komt uiteindelijk goed met de slachtoffers dankzij de heldenactie van de vier mannen. “We zijn blij dat het zo is afgelopen, je moet er niet aan denken hoe het zou zijn geweest als dat niet het geval was. De blik van die vrouw voordat de bus onder water ging blijft dan denk wel op je netvlies.”

‘Voorbeeld voor onze inwoners’
De vier mannen kregen voor deze heldenactie een oorkonde. Gerard Riksman kreeg daarnaast ook nog een zilveren medaille met getuigschrift voor zijn heldenrol. “U maakt mij een trotse burgemeester. Niks is namelijk zo mooi als wanneer iemand iets doet voor een ander. En zeker als je er een leven mee red. Door uw actie bent u alle vier een voorbeeld voor onze inwoners”, zegt burgemeester Bouvy-Koene.

“Normaal ben ik wel van: doe maar normaal dan doe je al gek genoeg, maar ik vind het wel heel bijzonder om op deze manier in het zonnetje te worden gezet. Dat emotioneert mij. Het is wel mooi om op deze manier vanuit de gemeente de erkenning te krijgen, dat raakt mij”, aldus Riksman.

Dit bericht is 1295 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief