Archieven

Dit bericht is 1939 keer gelezen

GOUDERAK- Tien jaar geleden startte Gert Klein Ikkink en Hanneke Spruit hun eigen Herbergier in het centrum van Gouderak. Ze wonen samen met zestien bewoners met dementie in de kleinschalige woonvoorziening. Na tien jaar liefdevolle zorg te hebben gegeven aan hun bewoners, zijn ze op zoek naar een gepassioneerd ondernemersstel dat hun Herbergier van hen overneemt.

Gert en Hanneke vinden dat ook mensen met dementie zélf mogen bepalen hoe ze hun leven inrichten. Volgens die visie startten ze in 2015 Herbergier Gouderak, nabij Gouda. Hun uitgangspunt: mensen met dementie zijn hele gewone mensen die gewone dingen willen doen.

Het klinkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. “Toen ik voor mijn moeder naar een passend verzorgingstehuis op zoek ging, zag ik hoe bewoners achter een dichte deur verdwenen. En ik dacht: dit kan ook anders.” Via franchisegever De Drie Notenboomen hoorde het stel over de Herbergier-formule.

‘Gouden combinatie’
Hanneke startte met jarenlange ervaring in de zorg en Gert had een aannemersbedrijf gehad. Gert: “Mijn zakelijke achtergrond was mooi meegenomen. Want bij een Herbergier ben je ondernemer, met alle voordelen én risico’s van dien.” Toch is het niet noodzakelijk dat je direct weet hoe je een bedrijf leidt.

“Alles valt te leren, zolang je flexibel bent en van aanpakken weet.” Daarnaast biedt franchisegever De Drie Notenboomen de Herbergier-ondernemers advies en ondersteuning over alle facetten van bedrijfsvoering. Van ondernemen en marketing tot administratie en kwaliteit.

Tekst gaat verder onder foto

Alles in eigen handen
“Overhead hebben we nauwelijks,” zegt Hanneke. “Gert doet de boekhouding, maar is ook klusjesman. En ik ben personeelsconsulent, ergotherapeut en verzuimcoach. Alles wat we zelf kunnen, doen we ook zelf. Bewoners hoeven dus niet naar een fysiotherapeut om een rondje te wandelen – wij nemen ze gewoon aan de arm voor een frisse neus.” Dat vinden ze allebei een enorm voordeel van hun werk.

“Je kunt alles precíes zo inrichten als je wilt. Het is jouw bedrijf, jij draagt de zorg voor de bewoners en het personeel – dat geeft enorme vrijheid.” “We willen graag dat bewoners zich thuis voelen,” gaat Gert verder. “Dus alle dagelijkse dingen doen we samen: planten water geven, was opvouwen, ontbijten, puzzelen… Het hoeft allemaal niet groots en meeslepend, het zit ‘m juist in het kleine, het simpele.”

Op zoek naar nieuwe zorgondernemers
Gert en Hanneke zoeken nu naar hun opvolgers: nieuwe zorgondernemers die affiniteit en ervaring hebben met ouderen die dementie hebben. ‘In de Herbergier werken 24 medewerkers,’ vertelt Gert, ‘dus het is het belangrijk om ervaring met leidinggeven te hebben. Daarnaast is een flexibele instelling een goed startpunt. Weinig dagen verlopen op de manier die je ‘s ochtends dacht,’ zegt Gert.

“Wij doen dit nu tien jaar en nog steeds gebeuren er dingen die we nog niet eerder meemaakten. Dat zorgt ervoor dat je in een korte tijd veel leert als ondernemer.” Ondanks dat ze het werk en vooral de mensen heel erg gaan missen, kijken de zorgondernemers uit naar de toekomst. “Na de overdracht in 2024 gaan wij met onze boot naar Frankrijk,” vertelt Hanneke. Maar eerst gaan ze op zoek naar hun opvolgers om het stokje aan over te dragen.

Ben jij BIG-geregistreerd verpleegkundige en wil je samen met je levenspartner het verschil maken in de kleinschalige dementiezorg? Bezoek dan de informatiemiddag voor zorgondernemers op 28 april in Olst, de webinar op 24 mei, of kijk op www.herbergier.nl/zorgondernemer-worden

Dit bericht is 1939 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief