Dit bericht is 914 keer gelezen
In Zuid-Hollands laatste authentieke waardenflarden, waaraan eens onze voorouders dit majestueuze rivierlandschap als vruchtbaar rijk rivierenlaagland vorm gaven, springt de Krimpenerwaard er gevoelsmatig gunstig uit! Wie een satellietblik van dit natuurlijk woonparadijsje temidden van de hectiek van de randstedelijke kermis van aaneengeregen ‘metropooltjes’ bekijkt, zal dit zéker beamen. Dit voorheen lommerrijke gebied blijft ondanks alle kaalslag van bomen in de weilanden onverminderd mooi. Al kost dit wel een waarderingspunt.
De Krimpenerwaard behelst 170 km2 (16131 hectare) en ligt ingeklemd tussen de Hollandse IJssel, Lek en Vlist. Het omvat elf dorpen en steden waarbij buurgemeente Gouda al eeuwen over de IJssel hongerig jaloers in onze immens grote grastuin blikt. Maar dit idyllisch natuur- annex stiltegebied wordt desalniettemin stilaan geruïneerd door landjepik met ongecontroleerde, vaak wansmakelijke nieuwbouw.
Een hoogleraar, alsmede bekend landschapsarchitect verklaarde ‘Als we niet oppassen gaat ons land eruit zien als het Ruhrgebied. De unieke diversiteit wordt één grote eenheidsworst. Verandert waar je bij staat’.
Deze kritiek ráákt de autochtoon. Het groen werd gaandeweg grijs, ja zelfs ZWART van het vele beton en asfalt. Ook het lieflijke kleurtje van de gele IJsselsteentjes werd stoïcijns ingeruild voor zwart. Riant rieten pruiken van boerderijdaken verdwenen stilaan. Rode dakpannen werden landelijk vervangen door koelere, zwarte varianten. Vele makkelijk te renoveren, ambachtelijk handvervaardigde boerderijen maakten gemakshalve plaats voor fabrieks cataloguswoningen.
De laatste hooibergen gesloopt. Daarvoor in de plaats kwamen foeilelijke, landschapsvervuilende, zwarte mega-zeilen. Met ja alweer: oude zwarte autobanden erop om het veevoer droog te houden. En was dit nou maar de spreekwoordelijke speld in een hooiberg. Helaas werd deze trend voor de efficiency alsmede lokkende omzetverhoging usance in het voorheen zo romantisch aandoende polderlandschap. Datzelfde gebeurde ook bij particulieren. Die gingen ook niet meer zo fris om met de beeldbepalende en voorname (her)bouw van oudere woonhuizen. Die met een beetje aandacht gemakkelijk gerestaureerd konden worden. Het moest allemaal functioneel strak. Zonder enige versiering, want het oog kijkt maar een andere kant op. Zowel boer als burger waren het samen eens: gemak dient de mens. Petje af voor de mensen die alles in ere herstelden en netjes volgens het boekje bijhielden.
Gelukkig voor hen die nog oog hebben voor de natuurlijke en architectonische schoonheid van de Krimpenerwaard: overal zijn nog mooie plekjes te bewonderen. Die gewoon vragen om er even stil bij te staan om gekiekt te worden.
Foeilelijk vind ik persoonlijk ook de zwarte bouwstenentrend, de zwarte daken, het zwarte asfalt en het zwarte split in de tuin. Het kerkhof staat er levendiger en vrolijker bij. Daar staan tenminste nog hoge bomen statig in de wind te wapperen. Het zal wel weer een modegril zijn dat navolging verdient maar vooral in jaargetijden van somberheid in een verder kleurloos luchtruim is alles deprimerend als een schijnheilige dictator op de staatstelevisie.
Alleen Neerlands mondiaal benijdenswaardige Holland aan zee springt er als magisch cultuurrijke Groenste Hart uit. Met onbetwist als streekgebonden pareltje de veelgeprezen Krimpenerwaard!’
Maar het wordt begin 21e-eeuw oppassen geblazen. Het oer-Hollandse polderland met koeien stoffering vind je thans alleen nog rondom enkele kleine steden als Schoonhoven en uiteraard de aanpalende dorpen. Dat gebied met lieflijke dorpen als Stolwijk moet je koesteren.
Wie dat veronachtzaamt en ‘snel’ weilanden al of niet domweg zwart volbouwt, is meer met zijn bankrekening bezig als met zijn passie en idealistische geestdrift voor het vak. Voor je het weet staat dan van Gouda tot Schoonhoven één uitgesmeerde lint van woontoren flats en bedrijven dozen.
Een verstedelijkt gebied waar het minder gezellig leven, wonen en recreëren wordt. Waar alleen nog foto’s de herinnering levend houdt…
Dit bericht is 914 keer gelezen
Recente reacties