Archieven

Dit bericht is 881 keer gelezen

REGIO – Het jaar 2023 was het jaar van….. zo begint menig jaaroverzicht wat we in december te lezen krijgen. Ook in de regio Krimpenerwaard was er veel nieuws het afgelopen jaar. In dit artikel nemen we jou als lezer per maand mee door het afgelopen jaar. 

In januari zijn we het jaar begonnen met het nieuws over de gigantische overleden bever die in 2022 gevonden is in Ouderkerk aan den IJssel. De bever is voor onderzoek naar Naturalis gebracht en dat gebeurde live voor publiek begin januari 2023.

In het begin van het jaar 2023 hadden we ook mooi sportnieuws. Schaatser Patrick Roest uit Lekkerkerk heeft in januari namelijk zijn Europese titel geprolongeerd. Na een spannende slotafstand kan Patrick Roest zich opnieuw Europees Kampioen allround noemen. In een spannende strijd om het kampioenschap versloeg hij op de 10.000 meter de Noor Sander Eitrem.

De laatste terugblik van januari is de huldiging van Ed Lugthart en Willem Bojawal. Zij redden een vijf jarig jongetje uit de Hollandsche IJssel. Hiervoor kreeg Lugthart een zilveren medaille uit handen van locoburgemeester Daan de Haas (Zuidplas) en burgemeester Pauline Bouvy-Koene. Ook ontving hij een getuigschrift van de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen. Willem Bojawal kreeg een oorkonde voor zijn rol in deze reddingsactie die het leven redde van de vijf jarige Amir uit Gouderak.

Februari
1 februari stond in het teken van de herdenking van de watersnoodramp. Het was in 2023 70 jaar geleden dat de ramp plaatsvond. In de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953 werd de situatie aan de IJsseldijk in Ouderkerk aan den IJssel zeer kritiek. Om ongeveer half zeven gebeurde waar al voor werd gevreesd. De dijk brak door tussen de kerk (net buiten het dorp) en het centrum. Piet Mourik (84) was net veertien jaar toen de ramp plaatsvond. Hij vertelde over de ramp in Ouderkerk.

In februari is ook het project ‘Buurtkastjes’ van start gegaan in de Krimpenerwaard. In navolging van het landelijk project ‘Buurtkastjes’ stelt Welzijn Krimpenerwaard een tiental exemplaren ter beschikking. Met deze kastjes helpen bewoners elkaar door producten met elkaar te delen.

Januari sloten wij in dit overzicht af met de huldiging van helden. En dat doen we ook met februari, want ook in februari 2023 zijn er een aantal personen gehuldigd na een heldhaftige reddingsactie. Marvin Hendriks, Leo Klop, Jelle Rosenbrand en Gerard Riksman zijn in het zonnetje gezet in het stadhuis in Schoonhoven vanwege het redden van twee personen die in een taxibusje zaten die de Lek in was gereden.  De vier mannen kregen voor deze heldenactie een oorkonde. Gerard Riksman kreeg daarnaast ook nog een zilveren medaille met getuigschrift voor zijn heldenrol.

Maart
Op 3 maart werd de Krimpenerwaard opgeschrikt door het bericht dat in Lekkerkerk ter hoogte van de Schuwacht in de Lek een baby was gevonden. Het meisje heeft de naam Mirjam van Lekkerkerk gekregen van burgemeester Bouvy-Koene. De politie onderzoekt de zaak momenteel nog steeds en is een eindejaarscampagne gestart in december.

De gemeente Krimpenerwaard had dit jaar plannen om het recreatieve aanbod te vergroten om meer bezoekers te trekken. Er lagen plannen om 120 eco-lodges te plaatsen in de Krimpenerhout. Dat plan kreeg vanaf het begin al veel tegenstand. Uiteindelijk wordt in maart de stekker eruit getrokken en komen er dus geen recreatiewoningen in de Krimpenerhout.

Waar ook veel discussie over was in maart 2023 was het nieuwe gemeentehuis van de gemeente Krimpenerwaard. Tijdens de raadsvergadering van 14 maart 2023 liepen de gemoederen hoog op bij het punt over de bouw van een nieuw gemeentehuis. Uiteindelijk werd het plan voor nieuwbouw door alle partijen goedgekeurd met uitzondering van Pro Krimpenerwaard.

April
Om de herinnering aan de omgekomen meester Sijbrand Kamer (1889-1944) levend te houden is er op dinsdag 25 april een stolpersteen geplaatst ter hoogte van de voormalige woning aan de Hoofstraat 111 in Bergambacht. Meester Kamer was hoofdonderwijzer van de School met den Bijbel toen hij in november 1943 werd opgeroepen om zich te melden bij de Sicherheitspolizei en rivierpolitie in Rotterdam. Ondanks dat hem van diverse kanten werd aangeraden daar geen gehoor aan te geven, ging hij er toch heen. Helaas keerde hij nooit meer terug bij zijn gezin.

Tekst gaat verder onder foto

Ook werd in april de voormalige topattractie ‘De Pelikaan’ van speeltuin De Kleine Betuwe uit Haastrecht gehaald om gerestaureerd te worden. De inwoners kijken uit naar de dag dat het iconische vliegtuig neerstrijkt op het water bij Cultureel Centrum Concordia.

Een van de hoogtepunten in 2023 was de zangcompetitie Stem van de Waard. Deze zangwedstrijd werd afgelopen jaar voor het eerst georganiseerd met maar één doel: wie heeft dé stem van de waard? Na diverse liveshows in verschillende theaters is het de klassiek geschoolde Rasha Koole-Mansoer die in april de eerste editie van De Stem van de Waard wint.

Mei
In mei bevestigde de gemeente Krimpen aan den IJssel de plannen voor een McDonald’s aan de rand van de Krimpenerwaard. Eerder waren er geruchten dat de fastfoodketen zich zou vestigen op de plek van voormalig wegrestaurant de Breekade. Die konden nog niet bevestigd worden, nu dus wel.

Deze maand was het natuurlijk ook tijd voor de Ronde van Lekkerkerk. Deze wordt elk jaar tijdens Hemelvaartsdag georganiseerd. Ook dit jaar waren er een paar grote namen bij de vrouwen die meededen aan de 59e editie van de Ronde van Lekkerkerk. Het was uiteindelijk Irene Schouten die er met de winst vandoor ging. De drievoudig Olympisch kampioene schaatsen had vooraf al laten weten dat ze in een sprint wel kansen voor zichzelf zag. Ondanks verschillende pogingen van onder andere Floortje Mackaij en Loes Adegeest wist niemand weg te blijven uit het peloton en dus werd het een massasprint.

Op 17 juni bestond Brandweer Krimpen aan de Lek 300 jaar. Voor dit jubileum werd groots uitgepakt. De festiviteiten begonnen al in mei van dit jaar met op 13 mei een optocht met historische voertuigen in samenwerking met het muziekkorps Crescendo.

Juni

Het overzicht van juni beginnen we met mooi nieuws uit Frankrijk. Team Krimpenerwaard heeft namelijk ook dit jaar weer een flink steentje bijgedragen aan de opbrengst van Alpe d’HuZes. Die opbrengst bedraagt totaal € 17.022.738,-. Daarvan is meer dan € 85.000,- opgehaald door Team Krimpenerwaard. De leden van Team Krimpenerwaard kijken met een voldaan gevoel terug op een zeer geslaagde dag. Alle leden hebben hun persoonlijke doelen gehaald en het was een dag van een lach en een traan. Emoties en herinneringen aan overleden dierbaren kregen de vrije loop.

In juni 2023 was ook weer de Truckrun, inmiddels een begrip in de regio. Luid claxonnerende trucks, muziek, hitte, honderden enthousiaste toeschouwers, dat was de Truckrun Krimpenerwaard 2023. Dwars door de mooie kernen van de Krimpenerwaard trok een bonte stoet van blinkende trucks. Meer dan 100 beroepschauffeurs bezorgden hun blije bijrijders een onvergetelijke dag.

Tekst gaat verder onder foto

Het was ook het jaar van Badmintonclub Blue Sky. Zij hadden dit jaar vier kampioensteams en drie keer werd een team tweede. Het seizoen van badmintonclub (BC) Blue Sky is er een om nooit meer te vergeten. “Het is misschien wel het beste seizoen ooit”, zegt Ingrid van Zoest, trainer en coach bij BC Blue Sky. “Dit is een investering van jaren. Dat is mijn verklaring voor het succes.”

Wethouder Ria Boere opende op vrijdag 30 juni de nieuwe Veerstoep in Bergambacht. Na twee en een half jaar, waarin door de aannemer met diverse tegenslagen moest worden afgerekend, is het veerplein nu klaar. Het resultaat: een prachtige entree voor de Krimpenerwaard.

Juli
In juli is er door de gemeenteraad een historisch besluit genomen. De gemeenteraad heeft met 18 stemmen voor en 12 tegen besloten om de Veerpoort in Schoonhoven te sluiten voor auto’s en motoren waarmee ook het sluipverkeer wordt teruggedrongen. VGBK en SGP stemden tegen dit besluit. De Veerpoort is uiteindelijk op 1 november gesloten voor gemotoriseerd verkeer. Vanaf heden kan er gewerkt worden aan het autoluw maken van het centrum en de verdere ontwikkeling van de binnenstad.

2023 was ook het jaar dat voetbalvereniging Bergambacht 90 jaar bestond. In het kader van dat 90-jarig jubileum, speelden zij een bijzondere wedstrijd. Op 7 juli kwam Eredivisionist Sparta Rotterdam op bezoek op Sportpark ’t Hofkamp. Er werd hoopvol uitgekeken naar de wedstrijd. Uiteindelijk blijkt de ploeg van Jeroen Rijsdijk te sterk voor vierdeklasser vv Bergambacht. Het werd 9-0 voor Sparta.

Augustus
In 2023 is het voormalige klooster in Haastrecht gereedgemaakt voor de opvang van minderjarige asielzoekers. In augustus arriveerden de eerste veertig asielzoekers. Het gaat om jongens en meisjes van 14 tot 18 jaar die zonder ouders gevlucht zijn, voornamelijk uit Syrië en Eritrea. Er zijn veel zorgen geweest over de opvang in het voormalige klooster door omwonenden. Zij maakten zich voornamelijk zorgen over de overlast en veiligheid.

In augustus is de ambulancepost van Berkenwoude verhuisd naar Bergambacht. De post in Berkenwoude verdwijnt en zal een plek krijgen in Bergambacht waar ook het politiebureau en de brandweer zitten. De aangekondigde verplaatsing van de ambulancepost Zuidbroek naar Bergambacht heeft eerder veel vragen opgeroepen. Onder andere Leefbaar Krimpenerwaard heeft vragen gesteld over de aanrijtijden in Krimpen aan de Lek, Ouderkerk aan den IJssel en deels Lekkerkerk.

In augustus deed zanger en rapper Snelle een recordpoging om binnen 24 uur bij zo veel mogelijk landelijke, regionale en lokale radiostations zijn nieuwe single ‘Radio’ aan te kondigen. Voor deze poging heeft hij ook een bezoek gebracht aan onze studio in Bergambacht.

September
Vier jaar lang was het onduidelijk wat er precies met Amicitia zou gebeuren. Het was onzeker of er ruimte zou blijven voor dorpsactiviteiten, verenigingen, feesten en partijen in het gezellige Lekkerkerk. Maar in september kwam er eindelijk duidelijkheid: Amicitia blijft. Dat zorgt voor opluchting bij Stichting Dorpshuis Lekkerkerk.

2023 was ook het jaar waarop na honderd jaar eindelijk het geheim van Haastrecht werd onthuld. Op vrijdag 8 september is onder toeziend oog van zo’n 1500 geïnteresseerden bekend gemaakt wat er in het mysterieuze pakketje zit van Paulina Bisdom van Vliet. Het pakketje bevat een dagboek uit het jaar 1882, het jaar waarin Paulina rouwt om haar een jaar eerder overleden echtgenoot. Een kijkje in het persoonlijke leven van Paulina Bisdom van Vliet.

Tekst gaat verder onder foto

In september 2023 werd er door de bibliotheek in Schoonhoven een taallunch georganiseerd. Zo’n 45 enthousiaste mensen kwamen af op de taalbingo en taallunch, georganiseerd door het taalhuis. Het is de week van lezen en schrijven en tijdens deze week wordt er aandacht gevraagd voor laaggeletterdheid in Nederland.

Oktober
Museum de Vrijheid organiseerde op 30 september een militaire dag. Er werden die dag indrukwekkende demonstraties gehouden, er waren stoere voertuigen aanwezig er was een legerkamp. Een jaar geleden werd er een succesvol evenement georganiseerd bij museum De Vrijheid ter ere van 77 jaar vrijheid. Zo’n groot evenement hoopt het museum in 2025 weer te kunnen organiseren. Maar vanwege de vele enthousiaste reacties van het publiek werd er dit jaar ook al een iets kleiner evenement georganiseerd.

In Krimpen aan den IJssel werd in oktober 2023 de winkel van de voedselbank geopend. De opening werd gedaan door burgemeester Jan Luteijn. De Voedselbank Krimpen aan den IJssel is een zelfstandig stichting en is overgegaan van een uitgiftepunt van Rotterdam naar een winkelconcept.

November
Nadat de enige supermarkt in Ammerstol begin 2023 de deuren sloot ontstond bij de bewoners het initiatief om te zoeken naar een oplossing om deze winkel nieuw leven in te blazen. Zaterdag 4 november was het zover. Na enkele maanden van hard werken en doorzetten kon met gepaste trots de buurtsuper ‘Het Zonnetje’ feestelijk worden geopend.

De gemeenteraad heeft op donderdag 2 november 2023 besloten de heer Hans Beenakker voor te dragen als nieuwe kroonbenoemde burgemeester van de gemeente Krimpenerwaard. Hij is daarmee de beoogde opvolger van mevrouw Pauline Bouvy-Koene, die sinds 25 mei 2022 waarnemend burgemeester van Krimpenerwaard is. De heer Beenakker wordt op 8 januari 2024 geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van de Krimpenerwaard.

In de nacht van woensdag op donderdag van 30 september 2022 brandde de kaaswinkel bij Kaasboerderij Boer Bas volledig uit. Men zat niet bij de pakken neer en hervatte de verkoop vanuit een winkelwagen. In november was het dan zover dat de nieuw gebouwde winkel feestelijk is geopend.

Eind november hield hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden samen met Defensie en de gemeente Oudewater een driedaagse crisisoefening met de naam ‘IJssel.’ 30 militairen en 200 waterschap medewerkers oefenden hierbij een scenario waarin het langdurig en extreem regent, waardoor wateroverlast ontstaat en dijken dreigen door te breken.

December
Wethouders Irma Bultman en Wisja Pannekoek zijn in december op pad gegaan om de jaarlijkse vrijwilligersprijzen uit te reiken. Ze maakten een Waarderingstournee door de Krimpenerwaard en zetten de Vrijwilliger van het Jaar 2023, de Jonge Vrijwilliger van het Jaar 2023 en elf vrijwilligersorganisaties in het zonnetje. Met de waarderingsprijzen spreekt het college zijn waardering uit richting de vele vrijwilligers en vrijwilligersinitiatieven in onze gemeente.

Na meer dan 100.000 draaiuren was het gemaal in Achterbroek aan vervanging toe. In december werd het nieuwe gemaal officieel in gebruik gesteld. Het gemaal fungeert als tussengemaal om het waterpeil in de polders Kattendijksblok en Achterbroek van de Krimpenerwaard te regelen. Het nieuwe gemaal is voorzien van zonnepanelen, een visveilige buisvijzel en een vispassage.

Het jaar 2023 had veel Krimpenerwaards nieuws, ook in 2024 staan onze medewerkers klaar om u van het laatste nieuws uit de regio te voorzien op radio, tv, kabelkrant, website en social media. Namens alle medewerkers van RTV Krimpenerwaard wensen wij u een gezond en gelukkig 2024.

Dit bericht is 881 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief