Archieven

Dit bericht is 1086 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL – De Historische Kring Krimpen aan den IJssel (kortweg HKK) doet er alles aan om de geschiedenis van de IJsselgemeente levend te houden.

In 1998 besloot een aantal plaatsgenoten de Kring op te richten en sindsdien organiseert het bestuur van de vereniging een gevarieerd aanbod aan activiteiten en evenementen voor haar leden en andere belangstellenden. En dat zijn er meestal veel, want een groot deel van de bevolking van Krimpen is geïnteresseerd in de ontwikkeling van het sociale, culturele en economische leven in hun dorp.

Plakplaatjesactie
Dat bleek een paar maanden geleden nog maar eens toen de HKK samen met de twee plaatselijke Jumbo-filialen een plakplaatjesactie organiseerde. Klanten van de supermarkten ontvingen bij het afrekenen plakplaatjes van historische plekken en gebeurtenissen die in een album konden worden geplakt. Jong en oud spaarde mee om de hele collectie van 177 plaatjes compleet te krijgen. Was het niet door boodschappen te doen, dan was het wel door met andere verzamelaars te ruilen.

Magazine en boeken
Naast het periodiek verschijnende magazine van Yssel tot IJssel geeft de HKK regelmatig een boek uit over een bepaald aspect van de samenleving. Zo verscheen in 2019 het boek ‘Over de toonbank’ waarin het grotendeels verdwenen lokale winkelbestand in de eerste helft van de vorige eeuw uitvoerig wordt behandeld en kwam kortgeleden ‘Land verloren, Krimpen geboren’ uit. Een rijk geïllustreerd naslagwerk waarin de geschiedenis van bijna veertig agrarische bedrijven binnen de gemeentegrenzen wordt beschreven. Auteurs Arie Koolmees en André Hoogendijk verzamelden enorm veel informatie over de boerderijen die in de jaren zestig grotendeels werden opgeofferd aan de expansiedrift van Krimpen. Veel hectaren weiland werden bouwlocaties waar de ene na de andere nieuwe woonwijk verrees.

Lezingen en tentoonstellingen
Als de HKK een tentoonstelling organiseert, meestal in het Streekmuseum, of een lezing houdt over een geschiedkundig onderwerp mag de vereniging steevast rekenen op een breed publiek. Cees Loeve en Peter Hakkesteegt doen dat als het weer mag binnenkort voor de tweehonderdste keer.

De beeldbank is meer een digitaal archief dan een tentoonstelling waarin duizenden foto’s zijn ondergebracht en van een korte toelichting zijn voorzien. Via de website zijn de plaatjes voor iedereen toegankelijk.

Podcast
Nieuw is de podcast ‘Krimpen als van Ouds’ waarmee de historische kring een jonger publiek aan zich wil binden. “De eerste aflevering in 2021 smaakte naar meer”, aldus bestuurslid Frank Druijff. “We hebben besloten er jaarlijks vier te maken over uiteenlopende onderwerpen.” Voor wie het niet precies weet; een podcast is een soort radioprogramma met muziek en gesproken woord dat op ieder gewenst moment kan worden beluisterd via de computer of de smartphone. De vorig jaar gemaakte podcast gaat over de heer Engelse, een markante Krimpenaar die de Tweede Wereldoorlog niet overleefde. De uitzending is hier te vinden.

Om dit relatief nieuwe medium optimaal te kunnen gebruiken zoekt de HKK mensen die willen helpen de podcast verder te professionaliseren. “We zoeken nog naar een redacteur-podcastmaker. In die rol denk je mee over de onderwerpen, samenstelling en opbouw van de podcast. Daarnaast coördineer je – samen met de andere podcastmakers – de voorbereidingen en verzorg je het uploaden van de afleveringen.” Een podcast-editor die de montage van de geluidsfragmenten monteert tot één geheel is inmiddels gevonden.

Belangstellenden die er wel zin in hebben om aan dit project mee te werken vinden op www.historischekringkrimpen.nl en op de Facebookpagina van de HKK meer informatie en de contactgegevens. “We hopen op veel respons van mensen met enige kennis van zaken en met belangstelling voor de historie van ons dorp”< roept Frank plaatsgenoten op te reageren.

Dit bericht is 1086 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief