Archieven

Dit bericht is 686 keer gelezen


BERGAMBACHT- De Historische Vereniging Bergambacht heeft een ruim 100 jaar oud tegeltableau gekocht dat uit een oude boerderij komt. De vereniging vindt het behoud van dit tableau erg belangrijk en hoopt dat het tegeltableau een mooie plek krijgt ergens in een openbaar gebouw of ruimte in Bergambacht.

“Je kan het een schouw noemen, je kan het een schoorsteen noemen”, vertelt Peter Sluisman, voorzitter van de Historische Vereniging Bergambacht. “Die werden vroeger vaak, als de boeren een beetje geld hadden, bedekt met tegels waar mooie taferelen te zien zijn. Zeker hier in de Krimpenerwaard.”

Voorzitter Peter Sluisman kwam er per toeval achter dat het tableau te koop was. “Er zitten meer van dit soort schouwen in de Krimpenerwaard, maar dat zijn vaak Rijksmonumenten en soms gemeentelijke monumenten dat gaat men niet meer slopen, dat koestert men. Overigens is er de laatste decennia ook heel veel van dit soort tableaus verdwenen. Dat had hier ook mee gebeurd. Het gaat plat en stuk en het is weg. ”

Cultureel erfgoed
“Als historische vereniging vinden we het belangrijk dat ons cultureel erfgoed bewaard wordt, daar waar mogelijk. Dit was mogelijk. Dan is de vraag wat ga je ermee doen? Gaan we ze in een kistje bewaren? Maar heb je er ook niks aan. De bedoeling is dat ze in een openbare ruimte komen. Dat kan het nieuwe gemeentehuis zijn, dat kan de bibliotheek zijn, het zou ook in een medisch centrum kunnen. Het liefst in een openbare ruimte, zodat iedereen hiervan kan genieten”, aldus Sluisman.

De tegels zijn door een specialistisch bedrijf gedemonteerd. Vakkundig zijn de tegels van de muur gehaald, zonder ze te beschadigen.

Bekijk het hele reportage met interview via de video in het artikel

Dit bericht is 686 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief