Archieven

Dit bericht is 650 keer gelezen

KRIMPENERWAARD- Het feestelijke jaar van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard is begonnen. Het hoogheemraadschap bestaat op 14 mei 750 jaar. Deze donderdag hebben dijkgraaf Toon van der Klugt en jeugdbestuurder Shifra Loman de feestelijke cijfers 750 op gemaal Schilthuis onthuld om alvast in de stemming te komen.

Deze mijlpaal viert het hoogheemraadschap met alle bewoners, en vooral jongeren in deze regio, het hele jaar door met allerlei activiteiten. De aftrap was vandaag bij gemaal Schilthuis aan het Oostplein in Rotterdam.

750 jaar is volgens dijkgraaf Van der Klugt een verjaardag om trots op te zijn: “Door de verstrekkende gevolgen van klimaatverandering hebben we als hoogheemraadschap meer dan ooit de taak deze regio bewoonbaar en leefbaar te houden. Dat doen we door te blijven zorgen voor schoon en voldoende water én droge voeten.”

Herkenningspunten
Tijdens het jubileumjaar is er aandacht voor verleden, heden en vooral de toekomst. Het programma met activiteiten laat zien welke rol het hoogheemraadschap vervult. Het belang en de noodzaak van goed waterbeheer in dit deel van Nederland worden onder de aandacht gebracht.

Verder plaatst het hoogheemraadschap het hele jaar door verhalen over zijn locaties, gemalen en markante plekken. Zo staat er bij het gemaal Schilthuis een informatiebord dat verwijst naar een interactieve kaart op de website. Hier staan alle activiteiten vermeld. Op al die plekken komen ook herkenningspunten in het landschap.

Jongeren bewust maken
Het hoogheemraadschap wil vooral jongeren bewust maken van het kwetsbare, laaggelegen gebied waarin ze wonen en de gevolgen van klimaatverandering. Shifra Loman: “Als jeugdbestuurder doe ik mijn best om jongeren te betrekken bij het belangrijke werk van het waterschap. Wij zijn de toekomst. Binnen het activiteitenprogramma nemen jongeren een speciale plek in. Onder meer via een jongerenpanel dat meedenkt en feedback geeft. Ook trekken we als hoogheemraadschap op met hogescholen in de regio.”

Videoserie ‘Tijd met Toon’
Om stil te staan bij het jubileumjaar, komt dit jaar een dertien-delige videoserie online met dijkgraaf Toon van der Klugt: ‘Tijd met Toon’. In de eerste video neemt Van der Klugt de kijker mee naar 750 jaar geleden er stil wordt gestaan bij het heden en vooral de toekomst. Elke maand plaatst het hoogheemraadschap een nieuwe video, eind deze maand komt de volgende video al online. Hierin vertelt Toon over de strijd tegen het water. “We staan dan onder andere stil bij de Watersnoodramp van 70 jaar geleden.”

Dit bericht is 650 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief