Archieven

Dit bericht is 1438 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL – “De vorige grote verbouwing was in 1960”, herinnert Theo de Jong zich. Om het ruim 160 jaar oude kerkgebouw aan de IJsseldijk in goede conditie te houden en, belangrijker nog, met het oog op de toekomst te verduurzamen, werd een plan voor een nieuwe omvangrijke renovatie gemaakt. Drie weken geleden werd het startsein gegeven en over een week of vijf hopen de gemeenteleden weer in hun gebouw ter kerke te kunnen. Ondertussen zijn ze iedere zondag te gast in de aula van het Comenius College.

De Jong is als kerkrentmeester onder meer verantwoordelijk voor het beheer van de gebouwen die de IJsseldijkkerk in bezit heeft. Logisch dat hij als projectleider voor deze grote klus is aangesteld, temeer daar hij in zijn actieve loopbaan tientallen jaren als werkvoorbereider bij een plaatselijke scheepswerf werkzaam was. Het plannen van de werkzaamheden in een logische volgorde zit hem nog altijd in het bloed.

Vrijwilligers
Het bijzondere is dat een groot deel van het karwei door vrijwilligers uit de eigen gemeenschap wordt uitgevoerd. Ze werken als het moet in drie ploegen van acht uur ‘s morgens tot half elf ‘s avonds. Theo de Jong heeft de ploegen zo ingedeeld alle technische disciplines vertegenwoordigd zijn zodat het werk op meerdere fronten tegelijk door kan. Alleen de werkzaamheden die door specialisten moeten worden uitgevoerd, worden uitbesteed. Zo is er vanmorgen een ploeg plavuizenleggers bezig de vloer in rap tempo te voorzien van een nieuwe toplaag. Ook het schilderwerk wordt uitbesteed. “Zelf doen is leuk, maar het moet wel veilig blijven”, wijst De Jong naar de veertien meter hoge wanden.

Energiekosten flink omlaag
Door de inzet van de vrijwilligers op momenten dat het kan verwacht de kerkrentmeester ongeveer een kwart op de totale renovatiekosten te besparen. Bij elkaar een fors bedrag. Maar de uiteindelijke besparing moet vooral komen uit de reductie van de energiekosten. Bij alle aanpassingen die worden uitgevoerd is gekeken of deze bij kunnen dragen aan verduurzaming. Zo zijn de vloeren geïsoleerd en voorzien van vloerverwarming, worden de hoge ramen verdubbeld door middel van voorzetramen en komt er een isolatielaag onder het dak. “We verwachten door deze maatregelen de stookkosten aanzienlijk omlaag te kunnen brengen.” En passant worden de technische voorzieningen zoals de geluidsinstallatie ook meteen verbeterd of vervangen. Er wordt een ringleiding geïnstalleerd waardoor kerkgangers met een gehoorbeperking de dienst overal goed kunnen volgen.

Saamhorigheid
De zelfwerkzaamheid van de leden van de IJsseldijkkerkgemeenschap is meer dan een financiële bijdrage aan het project. “Door corona zijn we elkaar soms een beetje uit het oog verloren en dit project is bij uitstek geschikt om elkaar weer te ontmoeten en tussen het werk door weer eens een praatje met elkaar te kunnen maken. We werken hard, maar hebben ook weer een hoop lol samen!”

Dit bericht is 1438 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief