Archieven

Dit bericht is 2365 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Onlangs is op 90-jarige leeftijd overleden Cock van Holten. Een markante persoonlijkheid, vooral bekend om zijn ongeremde interesse in de historie van Schoonhoven.

Een groot deel van zijn leven stond in het teken van het verzamelen van foto’s en informatie over de stad en inwoners. Het enthousiasme daarvoor was vanwege een gekregen collectie ansichtkaarten van de overgrootouders van zijn vrouw Corrie. Interesse was er niet alleen vanwege de plaatjes, maar juist ook de bijbehorende verhalen. ”Avonden was Cock op pad om mensen te bezoeken om de juiste gegevens te achterhalen”, vertelt Corrie. Ook zij had schik in zijn hobby: “Ik typte altijd de teksten voor hem uit.”

Van Holten is zilversmid geweest bij de Gebroeders Huisman in de Spoorstraat. In zijn vak was hij een specialist in zilverbestek. Een herinnering daaraan is te zien op het Lopikerplein. Daar staat de frictiepers waar Cock decennia mee heeft gewerkt.

Tekst gaat verder onder de foto

De frictiepers op het Lopikerplein

Verhalen van toen
De steeds maar uitdijende hoeveelheid aan beeldmateriaal werd opgeslagen in vrijwel alle beschikbare kastruimte in het knusse woonhuis aan de Nes. In de jaren 80 zijn een aantal boekjes uitgebracht met oude ansichten en foto’s. “De reacties waren indertijd overweldigend”, blikt Corrie terug op deze periode. “Ontelbare lezingen en dia-avondjes zijn gegeven”. Op een boeiende en vaak smeuïge wijze werden de toehoorders meegenomen in de verhalen van toen.

Vaak weg
Naast deze intensieve vrijetijdsbesteding was Cock actief bij de voetbalvereniging. Spelend op het veld en later als bestuurslid. Zijn muzikale uitlaadklep was op donderdagavond bij muziekvereniging Tavenu. In het Zilvermuseum gaf hij uitleg en demonstraties aan bezoekers. Daarnaast schonk hij koffie in Sola Gratia en Het Bastion en verzorgde een tijdje rondleidingen in de Grote Kerk. “Onze vader was vaak weg ’s avonds. We wisten eigenlijk niet beter”, bevestigt zijn dochter Marja. Zus Mieke knikt instemmend. Ook zij weet niet anders dat pa altijd ‘iets aan het doen’ was.

Onderscheidingen
Zijn tomeloze inzet op allerlei gebied is niet onopgemerkt gebleven. Onderscheidingen daarvoor zijn onder andere de Jan van Beaumontprijs en de benoeming tot lid in de orde van Oranje Nassau. Als laatste ontving de archivaris afgelopen jaar, vanuit het Goud- en Zilversmidsgilde Sint Eloy, een oorkonde als ‘Lid van Verdiensten’.

Gezondheid
Sinds november 2021 begon Cock te kwakkelen met zijn gezondheid. Tot het laatst toe is hij thuis verzorgd en verpleegd. Het huis waar hij meer dan 80 jaar heeft gewoond. Vrijdag 29 juli 2022 is hij overleden. Zijn vrouw Corrie typeert hem als een zorgzame man, eenvoudig, sociaal, positief ingesteld en vooral een ‘mensen-mens’.

Je bent pas dood als je naam niet meer wordt genoemd’. Een oud Joods gezegde, wat zeker niet van toepassing is op de persoon Cock van Holten. De gelijknamige collectie van beeldmateriaal en bijbehorende informatie blijft komende generaties boeien, veilig gesteld en gedigitaliseerd in het Streekarchief Midden-Holland.

Dit bericht is 2365 keer gelezen

Deel dit:

3 Reacties op In memoriam: Schoonhovenaar Cock van Holten

  • Ik wil de nabestaanden bij deze condoleren met het ovetlijdevan Cock. Een marjante Schoonhovenaar is van ons heengegaan. Cock: Rust in vrede.

  • Ik wil de nabestaanden bij deze condoleren met het ovetlijden van Cock. Een markante Schoonhovenaar is van ons heengegaan. Cock: Rust in vrede.

  • Op de eerste plaats wil ik Corrie en haar kinderen van harte condoleren bij het overlijden van Cock. Zij zullen hem erg missen. Een zorgzame man en vader. Ik heb Cock het meest ontmoet in mijn tijd bij de voetbalclub (1958-1965). Ook die keer dat ik met twee elftallen van mijn latere voetbalclub in Geleen in Schoonhoven op bezoek was en Cock onze gastheer was (1971).
    Talrijk zijn de foto’s die Cock verzameld heeft en waar ik ook gebruik van heb gemaakt. Schoonhoven zonder Cock van Holten zal anders zijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief