Archieven

Dit bericht is 2841 keer gelezen

KRIMPEN A/D LEK – “Over hun trouwdag denken de meeste mensen over het algemeen goed na en bereiden zij het programma zorgvuldig voor. Rondom het overlijden gebeurt dat veel minder”, constateerden Luci Schermers en Janneke Boer.

Luci is predikante in de Ontmoetingskerk in Krimpen aan de Lek en Janneke werkt als wijkverpleegkundige bij Vierstroom Zorg Thuis. Allebei komen zij in hun dagelijkse praktijk regelmatig mensen tegen voor wie het levenseinde nadert. Daarover praten en alvast dingen regelen rondom het overlijden blijkt voor velen een probleem.

“Dat we allemaal een keer dood gaan weet iedereen wel, maar het kost veel mensen erg veel moeite zich daarover te uiten.” Kinderen en andere nabestaanden worden daarmee geconfronteerd en weten vaak niet welke wensen de overledene had met betrekking tot zijn of haar sterven, de uitvaart of de rouwverwerking daarna.

Het voorstel van de dominee en de verpleegkundige om iets te doen om het onderwerp bespreekbaar te maken werd in de Ontmoetingskerk positief ontvangen en daarna gingen ze aan de slag. Hen stond een laagdrempelige informatiemarkt voor ogen waarin instanties en organisaties die mensen en nabestaanden bijstaan rondom hun dood zich zouden kunnen presenteren. Van palliatieve zorg en hospice en een uitvaart die geheel past bij wie de overledene was tot rouwverwerking, fotografie en videoreportages. Op de infomarkt ‘Rondom de dood’ brachten zij zo’n twintig standhouders bijeen in een toegankelijke setting en kon je als bezoeker alle gewenste informatie tot je nemen. Ook uitvaartverzorgers, notarissen, boekhandels en makers van bijzondere lijkwaden, kisten en gedenkattributen presenteerden zich tijdens de markt. Om het maar populair te zeggen: ‘er was voor ieder wat wils.’

Ondertussen verzorgden dominee Luci Schermers, Diana Geers en Annemieke de Willigen ieder een lezing. Luci vertelde over de rol die de kerk kan vervullen bij ziekte, sterven en rouwverwerking. Diana sprak over de inhoud van haar boek ‘Er is leven voor de dood’ waarin zij haar ervaringen in de palliatieve zorg met haar lezers deelt en Annemieke legde uit hoe nabestaanden onnodig leed kan worden bespaard als je voor je dood je fiscale en financiële zaken goed regelt en op papier zet. Drie totaal verschillende onderwerpen, maar alle drie direct herleidbaar tot het thema van de infomarkt rondom de dood.

Het idee van Luci en Janneke dat de markt in een behoefte zou kunnen voorzien blijkt helemaal waar. Rond het middaguur hebben al rond de honderd belangstellenden een kijkje genomen en zijn gesprekken aangegaan met de standhouders. “Overlijden is iets wat iedereen vroeg of laat overkomt en daar kun je maar beter goed op voorbereid zijn”, aldus een bezoekster.

Dit bericht is 2841 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief