Archieven

Dit bericht is 977 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL – Mensen die zelf geen kanker hebben (gehad) of in hun naaste omgeving geen familieleden of vrienden kennen met deze ziekte, kunnen zich nauwelijks voorstellen hoe ingrijpend de gevolgen kunnen zijn. Natuurlijk, kanker is er in vele vormen, mild soms, maar ook genadeloos en goed te behandelen tot niet te genezen. Maar voor iedereen die het treft zijn veel dingen ongewis; Wat staat mij te wachten?, kan ik nog normaal functioneren?, krijg ik veel pijn?, slaan de medicijnen of operaties wel aan?

Vragen die deels beantwoord kunnen worden door de behandelende artsen, maar deels ook alleen door lotgenoten die zelf door de ziekte zijn getroffen. Om die reden zijn er in heel Nederland zo’n 75 inloophuizen ingericht waar mensen met kanker elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen kunnen uitwisselen.

Vrijwilligers organiseren de bijeenkomsten en staan klaar om professionele hulp aan te bieden. Denk aan mentale ondersteuning door middel van individuele of groepsgesprekken en fysieke hulp door massages, fysiotherapie, yoga of wandelingen door de natuur. Daarnaast zijn er ook bijeenkomsten waarin het aanmeten van een pruik na chemotherapie of een schoonheidsbehandeling centraal staan. En zijn er themabijeenkomsten waarin praktische onderwerpen rondom ziek zijn en dood gaan aan de orde komen.

Namens ongeveer zestig vrijwilligers vertellen Jantine Dijkgraaf (masseuse), Ruud Goedkoop (wandel- en beweegcoach) en José Grandia (lid van het kernteam) wat inloophuis De IJssel zoal doet voor kankerpatiënten en hun naasten. “We proberen hen een plaats te bieden waar ze zich thuis voelen en door patiënten die in dezelfde omstandigheden verkeren of door professionele begeleiders begeleid worden in hun poging om hun ziekte een plek te geven in hun dagelijks bestaan.”

Wekelijks organiseert het inloophuis De IJssel bijeenkomsten in Capelle en in Krimpen aan den IJssel. In een daarvoor ingerichte huiskamer in De Tuyter kunnen mensen iedere donderdagmiddag terecht om elkaar te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen en deel te nemen aan activiteiten. Iedere donderdag lopen zo’n zes tot acht mensen binnen en als er een themabijeenkomst op het programma staat zijn het er meestal meer.

Om deze inloophuizen voor kankerpatiënten en hun naasten in leven te houden is natuurlijk veel geld nodig. Het KWF helpt daarbij en sponsoren doneren regelmatig. Maar om de activiteiten te kunnen blijven volhouden is meer nodig. Daarom organiseert inloophuis De IJssel op 13 en 15 december twee lichtjestochten in het Loetbos bij Lekkerkerk en in het Schollebos in Capelle aan den IJssel.

Deelnemers betalen vijf euro en krijgen daarvoor een fantastische wandeling over met lichtjes gemarkeerde paden door de bossen, een eigen lichtje voor onderweg en na afloop warme chocolade en koek.

De opbrengst komt geheel ten goede aan het inloophuis want de versnaperingen worden gesponsord. De lichtjestocht in het Loetbos in Krimpenerwaard op 13 december begint om 19.00 uur op de parkeerplaats naast het bos nabij restaurant De Loet in Lekkerkerk. Via inschrijven@inloophuisdeijssel.nl of via (010) 7370069 kunnen belangstellenden zich vooraf inschrijven.

Dit bericht is 977 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief