Archieven

Dit bericht is 5561 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – Emotioneel zijn de voorschriften, in verband met corona, vooral zichtbaar in de uitvaartbranche. Beperking van personen, geen handen schudden en geen knuffel om elkaar te troosten. Afgelopen donderdag werd in Stolwijk aangetoond dat, in goed overleg met nabestaanden en gemeente, de uitvaart plechtig kan verlopen.

“Wij vernemen het nieuws omtrent de richtlijnen via de media en de brancheorganisatie BGNU”, vertelt Rene Dullaart-Heikoop in de zaterdagmiddaguitzending bij RTV Krimpenerwaard. “Het begon twee weken geleden dat er geen handen meer geschud mochten worden. Dat was al heftig bij een begrafenis van een klein kind die wij verzorgden. Nu is de regel om 1,5 meter afstand te bewaren en maximaal dertig personen.”

Beperkingen
Rene is eigenaar van uitvaartbedrijf Effero, wat latijn is voor ‘Het huis uitdragen, om te begraven’. De oud inwoner van Schoonhoven heeft zijn bedrijf in de Haagse regio. “Bij iedere uitvaart moeten we iedere situatie beoordelen en hoe daarmee om te gaan. Ieder crematorium of rouwcentrum heeft zijn eigen regels en beperkingen. Omdat ons team een zorgachtergrond hebben, bieden wij zorgverwerking thuis aan. Dat gaat nu via telefoon of beeldverbinding.” Afgelopen week werd door het team van Effero een uitvaart in Stolwijk verzorgd.

Indruk
De begrafenis en rouwdienst van Stolwijker Michel Brons (naam met toestemming van nabestaanden) afgelopen donderdag,  zou in een normale situatie bijgewoond worden door een grote groep mensen. Dit kon niet doorgaan tot teleurstelling van de nabestaanden. In overleg met de burgemeester is akkoord gevonden om een openbare erehaag te vormen. “Bijkomende eis was dat er zes verkeersregelaars bij moesten zijn, om toe te zien op de 1,5 meter afstand. Daarnaast mocht er na afloop geen groepsvorming ontstaan. Zo kon aan de overledene door veel mensen de laatste eer worden gebracht, heel indrukwekkend. Bij de IJsselhof in Gouda waren we tot slot met twaalf personen. Ook daar was het hartverscheurend, omdat mensen op afstand moesten staan en zo elkaar niet konden troosten. Dat voelt heel bizar”, aldus een nog aangeslagen Dullaart. 

Wakker
Belangrijk is dat de nabestaanden vooraf goed voorgelicht worden wat de regels zijn en hoe daar naar gehandeld kan worden. “Zoals met deze openbare erehaag moet je erop vertrouwen dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt. Over de crisis wil Rene tot slot nog iets kwijt: “Nederland, wordt wakker. We doen dit om de zwakkeren in onze samenleving te beschermen. Het is echt een afschuwelijk virus. Als we in een lockdown terechtkomen, dan mag er helemaal niemand bij een uitvaart aanwezig zijn. Ik weet op dit moment nog niet hoe ik dan de nabestaanden goed te woord zal moeten staan.”

Rene Dullaart-Heikoop was afgelopen zaterdagmiddag te gast in de uitzending bij RTV Krimpenerwaard. U kunt het interview terugluisteren via uitzending gemist of onderstaande link.

Volgende week besteden we aandacht aan uitvaarten van coronapatiënten waarbij de partners, vanwege quarantaine, niet aanwezig kunnen zijn. We zijn dan in gesprek met een ander uitvaartbedrijf in de regio.

Dit bericht is 5561 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief