Archieven

Dit bericht is 1419 keer gelezen

In ons zaterdagochtend radioprogramma De Waard op de Kaart De Waard had de politiek dit keer een zeer prominente plek

In een ‘minidebat’ gingen kandidaten Cor Habbema Jansen (VVD) en Martin van der Spek (SGP) met elkaar in gesprek in het kader van de Waterschapsverkiezingen. Moet het Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard niet wachten tot het Rijk een keer met de doelstellingen voor het waterbeheerkomt, maar zelf al zaken oppakken? In 2027 moeten de doelstellingen van de Kader richtlijn Water worden gehaald Dat lijkt voor ons gebied geen haalbare kaart er zitten nog te veel schadelijke stoffen in het water. Een punt van zorg dus.  Ook werd gesproken over de aanpak van de gevolgen van zowel hitte als wateroverlast.

Ook de verkiezingen voor de Provinciale Staten komen er aan Hierover werd Niels Oosterom, de nr 4 op de lijst van Boeren, Burger Beweging BBB aan de tand gevoeld. De 27 jarige Oosterom maakt zich vooral zorgen over de leefbaarheid en bereikbaarheid van buurten dorpen en ook steden. Ook voor jongeren.

Het grote debat werd gevoerd tussen Erica Jaspers (D66), Ton van Dorp (ChristenUnie). Johan Sloetjes (Lokaal op 1) en Jan Verburg (SGP).

Aan de orde kwam ondermeer de vraag of er wel voldoende wordt gedaan aan de versterking van het verdienmodel van de agrarische sector, zoals in het coalitieakkoord is opgenomen. Zorgen waren er over het teruglopende winkel bestand. Het gebrek aan woningen, dus aan meer bewoners, werd daaraan gekoppeld. Ook de veiligheid en het verkeer maar ook in de kernen en buurten werd uitgebreid besproken. In de discussie weerden enkele inventieve ideeën naar voren gebracht.

Het lange interview werd een gesprek met Jan Willem van der Ham uit Ouderkerk aan den IJssel. Hij is Divisiehoofd Inspectie bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit NVWA. Het gaf inzicht  in het enorm uitgebreide terrein waarop de NVWA haar taken  uitvoert. Hierbij wordt gelet op voedselveiligheid, consumenten moet er immers op kunnen vertrouwen dat het voedsel wat ze kopen veilig is,  maar de organisatie, waar zo’n 3500 mensen werken, besteedt ook aandacht aan productveiligheid. Daarnaast vallen ook zaken als welzijn en gezondheid van dieren en ook de natuur onder het takenpakket. Of bedrijven zich houden aan de bepalingen die zijn gesteld, wordt door de NVWA gecontroleerd waarbij waar nodig wordt er ook gehandhaafd.

Het programma is terug te luisteren via het kopje radio, in de rubriek uitzending gemist (De Waard op de Kaart)

zaterdag 11 maart ’23 • 09:00 uur • 10:00 uur • 11:00 uur

Dit bericht is 1419 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief