Archieven

Dit bericht is 1887 keer gelezen

Op 1 januari 2020 stonden er 107.000 volledig elektrische auto’s geregistreerd, een historische mijlpaal. Het aantal batterij-elektrische auto’s en plug-in hybrides kwam uit op haast 198.000. Begin 2019 was 1,6 procent van alle Nederlandse personenauto’s een stekkerauto. Dit jaar is dat gegroeid tot 2,3 procent. Veel mensen kiezen voor elektrisch rijden vanuit een kostenperspectief. Hoe goedkoop is elektrisch rijden?

Kopen of leasen elektrische auto
Bij de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is er tegenwoordig een stuk meer keuze in het laag- en middensegment. Zo zijn er in de lagere prijsklasse elektrische versies te vinden van populaire modellen. Een Volkswagen e-Golf kost circa 35.000 euro en de goedkope Smart EQ fortwo zo’n 24.000 euro. Voor zakelijke gebruikers is het interessant om een volledig elektrische auto aan te schaffen omdat deze is vrijgesteld van BPM en motorrijtuigenbelasting. Voor particulieren is er ook subsidie beschikbaar gesteld voor de aanschaf van een elektrische auto. Ook is het mogelijk om een elektrische auto te leasen, zodat er geen omkijken is naar het onderhoud van de auto en de verzekeringen.

Onderhoudskosten elektrische auto
De onderhoudskosten van een elektrisch voertuig liggen lager dan voor benzine en diesel auto’s. Specifieke cijfers zijn nog niet beschikbaar aangezien veel elektrische auto’s in Nederland nog redelijk nieuw zijn. Met het verstrijken van de jaren komt hier meer inzicht in, maar de algemene consensus is dat de onderhoudskosten niet boven de kosten van benzine- of dieselauto’s uitkomen. De remmen worden minder belast door regeneratief remmen en ook heeft een elektrische auto minder slijtgevoelige bewegende onderdelen. Een elektrische auto verzekeren is vaak wel wat duurder dan het verzekeren van een vergelijkbare benzine- of dieselauto. Dit komt doordat de aanschafprijs tot nu toe hoger ligt en er vaker schade wordt gereden met elektrische auto’s. Wat de premie bedraagt verschilt per verzekeraar. Hierdoor loont het al snel om een vergelijking te maken.

Kosten stroomverbruik
Rijden op stroom is over het algemeen goedkoper dan rijden op fossiele brandstof. Een elektrische auto gaat efficiënt om met energie. Wel moet er eerst geïnvesteerd worden in een laadpaal. Voor mensen die zelf niet de mogelijkheid hebben om deze kwijt te kunnen op privéterrein biedt de gemeente vaak een oplossing in de vorm van openbare laadpalen. Schonere manieren van vervoer, zoals elektrisch rijden, wordt volgens gemeente Krimpenerwaard de norm en maakt ook deel uit van de energietransitie en doelen op het gebied van duurzaamheid. Het is dan ook mogelijk om een aanvraag in te dienen voor een openbare elektrische laadpaal als het niet mogelijk is om deze op eigen grond te plaatsen. Naast het stimuleren van elektrisch rijden treft de gemeente allerlei andere duurzame maatregelen. Zo loopt er al een tijdje een test met kleinschalige windturbines om op die manier zelf energie op te wekken.

[ingezonden]

Dit bericht is 1887 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief