Archieven

Dit bericht is 1662 keer gelezen

AMMERSTOL – Hoewel Jan Blom tegenwoordig in Bergambacht woont, ligt zijn hart nog steeds in Ammerstol. Het dorp waarin hij is geboren, is opgegroeid en het grootste deel van zijn leven heeft gewoond.

Jan is een creatief mens. Hij schildert onder meer tafereeltjes van de molens van Kinderdijk die gretig aftrek vinden onder toeristen.

Hij schrijft ook graag. Van zijn hand verscheen onder meer een boekje onder de titel ‘Het gebeurde op 4 mei 1945 in Ammerstol’. Daarin doet hij verslag van een dramatische gebeurtenis in het Lekdorp aan het einde van de tweede wereldoorlog. Tijdens een vuurgevecht tussen dorpelingen die de bevrijding vierden en een paar Duitse soldaten die niet wisten dat de vrede was getekend, kwamen twee mensen om het leven.

Praat- en veerhuis
Dit jaar werkte Jan weer aan een nieuw project. Hij vindt het nog steeds erg jammer dat het Oude Tolhuis, ook wel ´t Waeggie genoemd, een aantal jaren geleden werd gesloopt om plaats te maken voor een praathuis, waarin lokale senioren zich met uitzicht op te rivier kunnen verpozen. “Ik herinner me het oorspronkelijke gebouw als geen ander”, vertelt Jan. “In mijn kindertijd woonde ik er vlak bij en mijn vrienden en ik speelden er ieder vrij uurtje.”

Lange tijd gold het in 1321 opgeleverde gebouw als het oudste monument van de Krimpenerwaard, maar dat weerhield de bestuurders er destijds niet van om het pand met de grond gelijk te maken en er een nieuw gebouwtje voor in de plaats te zetten, dat inmiddels ook als veerhuis wordt gebruikt. Passagiers die van het fiets- en voetveer ‘Af en Toe’ gebruik maken kunnen er wachten en van een versnapering genieten. De ‘Af en Toe’ vaart gedurende de zomermaanden iedere zondagmiddag heen en weer naar Groot-Ammers.

Aan de hand van oude foto’s en ansichtkaarten werkte Jan twee maanden aan een maquette van het Oude Tolhuis en de aanpalende zalmmarkt, waar in het verleden de in de rivier gevangen zalm werd verhandeld. In een schaal van 1:35 maakte hij een exacte kopie van de gebouwen, inclusief de monumentale bomen die vroeger de steiger van de radersalonboten van de Reederij op de Lek markeerden.

Na voltooiing van zijn werk moest de maquette een mooie plek krijgen, vond Jan. Dat werd het praat- en veerhuis, exact op de plek waar het vroegere gebouw stond. Op de dag dat de veerdienst de dienstregeling na de winterstop hervatte toog Jan naar Ammerstol en bood zijn werk aan aan de bestuursleden en vrijwilligers die op dat moment aanwezig waren. Die waren er zeer verguld mee en nu staat de maquette te pronken en kunnen vaste bezoekers en passanten zich een duidelijk beeld vormen van hoe het eens was aan de oever van de Lek in het centrum van Ammerstol.

Dit bericht is 1662 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief