Dit bericht is 1437 keer gelezen

AMMERSTOL – Hoewel Jan Blom tegenwoordig in Bergambacht woont ligt zijn hart nog steeds in Ammerstol. Het dorp waarin hij geboren is, is opgegroeid en het grootste deel van zijn leven heeft gewoond.

Jan is een creatief mens. Hij schildert onder meer tafereeltjes van de molens van Kinderdijk en beschildert klompjes en andere hebbedingetjes die gretig aftrek vinden onder de Aziatische en Amerikaanse toeristen die de molens bezoeken. Hij schrijft ook graag. Vooral over gebeurtenissen die plaatsvonden in of om ‘zijn’ Ammerstol. Van zijn hand verscheen onder meer een kloeke thriller, Moord op de Lekboot geheten, die hij niet alleen schreef, maar zelf ook van schitterende illustraties voorzag. Een beschrijving van de walvisvaart vanuit Ammerstol onder leiding van de legendarische commandeur Willem Snel is ook van zijn hand en onlangs verscheen zijn nieuwste boekje onder de titel ‘Het gebeurde op 4 mei 1945 in Ammerstol’.

Verzetsgroep
Het laat zich raden dat Jan Blom zeer geïnteresseerd is in de geschiedenis van het Lekdorp en in alles wat daar heeft plaatsgevonden. Over het bizarre einde van de Tweede Wereldoorlog sprokkelde hij jarenlang informatie bij elkaar, onder meer door gesprekken te voeren met dorpsgenoten die er destijds zelf bij betrokken waren of de verhalen van hun ouders of grootouders hadden gehoord. Het verhaal was pas compleet toen hij van Teus de Man, destijds lid van de lokale verzetsgroep, de beschikking kreeg over een twaalftal foto’s waarop alle leden stonden die in de oorlog in het plaatselijke verzet zaten.

Die verzetsgroep hield zich voornamelijk bezig met het verzamelen van voedsel om onder de noodlijdende bevolking te verdelen of te vervoeren naar de ziekenhuizen in Gouda. Goedschiks of kwaadschiks haalden zij koeien en varkens op bij boeren in de omgeving om die vervolgens in het achterhuis van slager Gerard Brand te slachten. Geen gemakkelijke opgave want in datzelfde huis waren twee Duitse SS-ers ingekwartierd, die niets mochten merken van de illegale praktijken.

Vuurgevecht
Maar daar gaat het in dit boekje niet direct om. In ‘Het gebeurde op 4 mei 1945 in Ammerstol’ beschrijft Blom hoe de feestelijkheden na de bevrijding ruw werden verstoord door de komst van enkele in Schoonhoven gelegerde Duitsers die niet wisten dat hun land de capitulatie had ondertekend. Wat toen gebeurde leidde op de valreep van de Tweede Wereldoorlog tot een voor twee betrokkenen fataal vuurgevecht.

Hoe dat precies verliep verklappen we hier niet. Dat moet u zelf maar lezen in het boekje.

Het boekje is te koop bij boekhandel Slingerland in Bergambacht en bij de Spar in Ammerstol. De kosten bedragen 6,50 euro per exemplaar en een deel van de opbrengst gaat naar het KiKa-kinderfonds. Dat het verhaal juist nu is uitgegeven past in het streven om zoveel mogelijk aandacht te geven aan wat ons destijds in Nederland is overkomen. Het draagt bij aan de viering van 75 jaar vrijheid.

Dit bericht is 1437 keer gelezen

Deel dit:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief