Dit bericht is 4650 keer gelezen
AMMERSTOL – Hoewel Jan Blom tegenwoordig in Bergambacht woont ligt zijn hart nog steeds in Ammerstol. Het dorp waarin hij geboren is, is opgegroeid en het grootste deel van zijn leven heeft gewoond.
Jan is een creatief mens. Hij schildert onder meer tafereeltjes van de molens van Kinderdijk en beschildert klompjes en andere hebbedingetjes die gretig aftrek vinden onder de Aziatische en Amerikaanse toeristen die de molens bezoeken. Hij schrijft ook graag. Vooral over gebeurtenissen die plaatsvonden in of om ‘zijn’ Ammerstol. Van zijn hand verscheen onder meer een kloeke thriller, Moord op de Lekboot geheten, die hij niet alleen schreef, maar zelf ook van schitterende illustraties voorzag. Een beschrijving van de walvisvaart vanuit Ammerstol onder leiding van de legendarische commandeur Willem Snel is ook van zijn hand en onlangs verscheen zijn nieuwste boekje onder de titel ‘Het gebeurde op 4 mei 1945 in Ammerstol’.
Verzetsgroep
Het laat zich raden dat Jan Blom zeer geïnteresseerd is in de geschiedenis van het Lekdorp en in alles wat daar heeft plaatsgevonden. Over het bizarre einde van de Tweede Wereldoorlog sprokkelde hij jarenlang informatie bij elkaar, onder meer door gesprekken te voeren met dorpsgenoten die er destijds zelf bij betrokken waren of de verhalen van hun ouders of grootouders hadden gehoord. Het verhaal was pas compleet toen hij van Teus de Man, destijds lid van de lokale verzetsgroep, de beschikking kreeg over een twaalftal foto’s waarop alle leden stonden die in de oorlog in het plaatselijke verzet zaten.
Die verzetsgroep hield zich voornamelijk bezig met het verzamelen van voedsel om onder de noodlijdende bevolking te verdelen of te vervoeren naar de ziekenhuizen in Gouda. Goedschiks of kwaadschiks haalden zij koeien en varkens op bij boeren in de omgeving om die vervolgens in het achterhuis van slager Gerard Brand te slachten. Geen gemakkelijke opgave want in datzelfde huis waren twee Duitse SS-ers ingekwartierd, die niets mochten merken van de illegale praktijken.
Vuurgevecht
Maar daar gaat het in dit boekje niet direct om. In ‘Het gebeurde op 4 mei 1945 in Ammerstol’ beschrijft Blom hoe de feestelijkheden na de bevrijding ruw werden verstoord door de komst van enkele in Schoonhoven gelegerde Duitsers die niet wisten dat hun land de capitulatie had ondertekend. Wat toen gebeurde leidde op de valreep van de Tweede Wereldoorlog tot een voor twee betrokkenen fataal vuurgevecht.
Hoe dat precies verliep verklappen we hier niet. Dat moet u zelf maar lezen in het boekje.
Het boekje is te koop bij boekhandel Slingerland in Bergambacht en bij de Spar in Ammerstol. De kosten bedragen 6,50 euro per exemplaar en een deel van de opbrengst gaat naar het KiKa-kinderfonds. Dat het verhaal juist nu is uitgegeven past in het streven om zoveel mogelijk aandacht te geven aan wat ons destijds in Nederland is overkomen. Het draagt bij aan de viering van 75 jaar vrijheid.
Dit bericht is 4650 keer gelezen
T.a.v. Jan Blom, (n.a.v. artikel over zijn boekje over de gebeurtenissen op 4 mei 1945 in Ammerstol.
Beste Jan Blom. Ik ben een zoon van “politieman Van den Berg”, die in uw reconstructie samen met een man van de BS op 4 mei 1945 op de Lekdijk liep en betrokken was bij de schietpartij die twee Duitsers het leven kostte. U beschrijft de geschiedenis echter niet zoals ik indertijd van mijn vader hoorde. Mijn vader is in 1997 overleden en kan zich dus niet meer reageren, daarom probeer zoek ik nu contact met u. Ik heb eerder ook al gereageerd op het artikel “De dode in het rode tafelkleed” dat op de internetsite van Ammerstol stond. Daar heb ik nooit enige reactie op gehad. Dat mijn vader zijn fiets liet vallen, zijn wapen trok, probeerde te schieten, maar dat zijn wapen weigerde, waarop de de andere het vuur opende is namelijk NIET waar. In het kort: mijn vader en xxxx liepen samen op de Lekdijk. De BS-man in blauw overall met machinegeweer. De Duitsers hadden zich overgegeven dus hij meende dat hij in het openbaar nu met zo’n wapen kon lopen. Ze kwamen bij “Het Gebouw” twee Duitsers tegen, waarop de BS-man zonder enige aanleiding onmiddellijk het vuur op hen opende. Dat mijn vader eerst zijn wapen trok is dus niet waar. Dat is eigenlijk klinkklare onzin. Mijn vader was een man met een zachtaardig vredelievend karakter. Hij zou nooit zomaar een wapen op iemand afvuren. Ik begrijp dat er een aanleiding voor de schietpartij gezocht moet worden. Want het doodschieten van een Duitser zou verschrikkelijke gevolgen kunnen hebben. gehad voor de gehele Ammerstolse bevolking. Men besefte heel goed dat hier geen “heldendaad” werd gepleegd. Wordt daarom de identiteit van de schutter geheim gehouden? Terwijl de naam van mijn vader zomaar te grabbel wordt gegooid? Het verhaal van de schietpartij zoals dit nu in de media verschijnt is m.i. dus een stukje geschiedvervalsing en voor mij en al de nabestaanden van “politie Cor van den Berg” op zijn minst schokkend om te lezen. Een rectificatie lijkt mij meer op zijn plaats. Hopelijk hoor ik van u nader.
Mijn verhaal is gebaseerd op de informatie die ik kreeg van Teus de Man. En ook van de familie Brand en van Teus Bakker. Indien ik dit had geweten had ik verhaal naar waarheid kunnen schrijven.
Helaas kan ik het niet meer corrigeren. Mijn excuus.