Archieven

Dit bericht is 1992 keer gelezen

HAASTRECHT – Wie in Gouda op zoek gaat naar de vijftig ‘Goudse Iconen’, die komt tot de conclusie dat de teller blijft steken op negenenveertig. De ontbrekende icoon staat aan de Steinsedijk. Het betonnen kaasmeisje pronkt op het erf van kaasboerderij De Twee Hoeven.

Vorige maand is de aftrap gegeven voor de festiviteiten van 750 jaar Gouda.  Op initiatief van Cultuurhuis De Garenspinnerij is de Goudse Icoon bedacht. Het bekende bronzen beeld van het kaasmeisje aan de Nieuwe Markt Passage heeft vijftig ‘zusjes’ gekregen. Ruim driehonderd Gouwenaars hebben meegeholpen om deze betonnen kaasboerinnen als kunstproject te presenteren. Verspreid door de binnenstad geven zij kleur aan de feestelijkheden van de jubilerende stad.

Samenwerking
Ten oosten van de wijk Goverwelle, aan de Steinsedijk 37 in Haastrecht, is de kaasboerderij van Willemijn en Nienk de Boer. Ruim tweehonderd koeien produceren dagelijks een grote hoeveelheid melk. “Wij maken van de melk Goudse boerenkaas”, legt Willemijn uit. “Naast de naturel kaas hebben we twintig verschillende kruidenkazen. Heel populair is op dit moment de notenkaas in verschillende soorten en smaken.”

Nieuw is de verkoop van ‘Koel’ boerderij-ijs. Dit is een samenwerking met de kloosterboerderij, Steinsedijk 5. “Zij maakten en verkochten al jaren dit ijs. Echter zijn ze gestopt met koeien houden. Nu maakt Anita van der Spek en haar dochter het ijs bij ons op het bedrijf.”

Tekst gaat verder onder de foto

Eer
Regelmatig worden op de boerderij voor groepen rondleidingen gegeven. Het is veelal Willemijn die de deelnemers vertelt hoe het dagelijks boerenleven eruit ziet. Vol trots geeft ze sinds kort tekst en uitleg bij het beeld van het kaasmeisje. De Goudse Icoon die als enige een plaats heeft gekregen buiten Gouda.

Als leverancier van Goudse kaas is het bedrijf het het dichtst gevestigd bij de stadsgrens. “We vonden het een hele eer toen ons werd gevraagd om dit beeld bij ons te laten plaatsen”, vertelt de kaasboerin vol trots. “Op dit beeld staat het Goudse stadhuis afgedrukt. We hebben veel leuke reacties gekregen. Mensen willen graag met het beeld op de foto.”

Kaasgilde
Willemijn merkt dat kaasboerderijen in de regio steeds meer onderling de samenwerking zoeken. Op deze manier wil men toeristen die Gouda bezoeken, ook kennis laten maken met de omgeving. Tenslotte zijn vooral in de Krimpenerwaard de boerderijen te vinden die de basis zijn voor de wereldberoemde Goudse kaas.

Gedacht wordt aan het oprichten van een kaasgilde. “Ik kan er nog niet veel over zeggen, maar we zijn hier serieus over aan het nadenken”, maakt Willemijn duidelijk. Glimlachend geeft ze aan dat we daar zeker over horen als het zover is.

Dit bericht is 1992 keer gelezen

Deel dit:

Een reactie op Kaasboerderij De Twee Hoeven koestert ‘Goudse Icoon’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief