Archieven

Dit bericht is 3671 keer gelezen

BERKENWOUDE – De Krimpenerwaard kent vele soorten viervoeters. Misschien nog wel meer dan er mensen wonen, leven er in stallen, in weilanden, in huizen of in het wild uiteenlopende soorten en maten. We kijken doorgaans nergens van op. Toch liep er deze Pinksterdagen een exemplaar door de gemeente die alle aandacht op zich vestigde. Een kameel is in onze omgeving geen alledaagse verschijning.

Zondag wandelde de éénjarige kameel Einstein in Bergambacht van de pont om op Tweede Pinksterdag via het veer tussen Gouderak en Moordrecht de Krimpenerwaard weer te verlaten. Op weg naar Wassenaar, waar de uit het Limburgse Venray afkomstige kameel mag kennismaken met het strand en de zee. Het einddoel is uiteindelijk een kamelenboerderij net over de grens bij Nijmegen waar Einstein bij soortgenoten mag intrekken.

Slapen in het Schapenschuurtje
Het idee achter deze wandeling dwars door Nederland komt van Tamar Valkenier. Zij organiseerde de drie maanden durende tocht om haar onlangs uitgekomen boek onder de aandacht te brengen. “Een feestelijke presentatie van het eerste exemplaar zat er door corona niet in, dus bedacht ik deze boekpromotietoer”, vertelt Tamar.

Met een kameel in je kielzog kun je niet in ieder hotel terecht, dus vroeg ze via Facebook en Instagram of zij op geschikte plaatsen kon overnachten. Dat bleek geen probleem. Positieve reacties kwamen er genoeg en de twee konden op pad.

Gedurende de Pinksterdagen verbleven ze bij Rebecca Verwaal, eigenaresse en uitbaatster van theetuin Het Schapenschuurtje in Berkenwoude. Einstein kreeg een plekje naast de verbaasde pony’s in de wei achter de uitspanning en voor Tamar was er een slaapplaats op de zolder. “Ik vind het enorm leuk om dit tweetal een nachtje te logeren te hebben”, glundert Rebecca breeduit. Aan belangstelling van omwonenden en passanten geen gebrek. Vooral de kinderen raakten niet uitgekeken op een heuse kameel in Berkenwoude. Volwassenen luisterden ademloos naar het levensverhaal van de schrijfster.

‘Fulltime avonturier’ luidt de titel van het boek van Tamar Valkenier. Daarin doet zij uitgebreid verslag het bijzondere leven dat zij de afgelopen jaren leidde. Het is beslist niet alleen een reisverslag. Tamar probeert voortdurend een inkijkje te krijgen in de innerlijke drijfveren van de mens. Van zichzelf en van de mensen die zij ontmoette, waar ook ter wereld. Ze zoekt naar de verschillen en naar de overeenkomsten binnen de gemeenschappen waar zij verbleef. En ze zocht overal ter wereld naar plekken waar zij zichzelf kon zijn in een ongerepte natuur.

Op de fiets de wereld in
Aanvankelijk zag het er niet naar uit dat Tamar een leven zoals dit zou gaan leiden. Ze rondde met succes drie studies af, werkte als sterrenkok in restaurants, werd recherchepsycholoog bij de politie, deed aan uiteenlopende sporten zoals skiën, bergbeklimmen en skydiven en had al op jonge leeftijd een eigen huis met alles erop en eraan. Tot een innerlijke stem zei dat ze de wereld in moest. Ze verkocht huis en haard en vertrok zes jaar geleden op de fiets. Toerde door Europa en de Balkan en voelde dat het goed was. Ze trok verder naar Azië, Australië en Nieuw-Zeeland, waar ze leerde jagen hoewel ze in principe vegetarisch is. Ze leefde samen met nomaden in Mongolië, trok op met Bedoeïenen in de Afrikaanse woestijn, leerde overleven in de wildernis in Canada en overwinterde in Lapland en het noorden van Zweden.

Aan haar avontuurlijke leven komt voorlopig geen einde. “Ik vind het heel leuk om vanwege mijn boek nu hier te zijn en mijn vrienden en familie te zien. Maar over een tijdje trek ik weer de wildernis in om tot mezelf te komen. Ik voel me in de natuur meer geborgen dan in de bewoonde wereld”, zegt ze daarover. “Leven zonder huis en vaste baan vind ik dan ook een veel zinvoller bestaan. Ik leer dingen die ik nooit voor mogelijk had gehouden. Ik kan mezelf in leven houden in de wildernis. Ik denk zeker niet dat iedereen hetzelfde moet doen, maar mij heeft het geholpen te ontdekken wat ik echt belangrijk vind.”

‘Fulltime avonturier’ is verschenen bij Kosmos en in iedere (online) boekhandel verkrijgbaar. Een aanrader!

Dit bericht is 3671 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief