Archieven

Dit bericht is 883 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Tot eind januari is in het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven een bijzonder tafelstuk in restauratie te zien.

Tijdens de restauratiewerkzaamheden van het Pièce de Milieu (Gerardus Willem van Dokkum, 1875, geproduceerd door J.M. van Kempen) werden diverse bijzondere en onverwachte ontdekkingen gedaan. Daardoor duurt het proces langer dan gedacht, maar doet zich ook de unieke kans voor om de sporen van het verleden te ontdekken en zichtbaar te maken voor het publiek.

De bezoeker krijgt bij deze pop-up expositie ‘Work in Progress’ een inkijkje in traditionele, moderne en soms zelfs experimentele restauratietechnieken en de keuzes die de restaurateur of conservator moet maken.

Een van de grootste opgaven bij dit stuk is om de laklaag, ooit door van Kempen aangebracht te verwijderen. Vanaf de jaren dertig van de twintigste eeuw zijn sommige musea en particulieren begonnen met het van top tot teen lakken van zilveren objecten. Dan hoefde je het zilver niet te poetsen, aangezien het dan niet in direct contact kon komen met de lucht eromheen. Maar als de laklaag verouderd of niet goed is aangebracht, wordt het onder de laklaag toch zwart. Ook zorgt de lak voor verkleuring; het zilver lijkt meer op tin dan op zilver. Bij het gedeeltelijk verwijderen van de laklaag werden dan ook bijzondere ontdekkingen gedaan.

De expositie ‘Work in Progress’ is een ontdekkingstocht naar de sporen van het verleden en brengt opnieuw het gesprek op gang over hoe je zilver het beste kan conserveren.

Het museum is open van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Museumjaarkaarthouders hebben gratis toegang, net als studenten van Vakschool Schoonhoven. De reguliere entreeprijs is 9,50 euro, kinderen tot en met 17 jaar zijn gratis.

Dit bericht is 883 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief