Archieven

Dit bericht is 3874 keer gelezen

LEKKERKERK- Nu nog hebben de twee oudste kinderen van Elize en Martijn Vonk Noordegraaf het rijk alleen op het erf van de boerderij waar ze wonen. De derde telg uit het jonge gezin is daar nog niet aan toe. Die slaapt in de wieg.

Over een aantal weken wordt dat allemaal anders. Dan zullen tussen het geloei van zo’n 120 melkkoeien en het geblaat van een aantal schapen vijf dagen in de week kinderstemmen uit enkele tientallen kelen opklinken. Want dan opent Elize de deuren van het kinderdagverblijf dat op het terrein van hun melkveebedrijf verrijst.

Martijn blijft zich ook in de toekomst voornamelijk met de verzorging van de dieren bezighouden terwijl Elize haar tijd en energie gaat wijden aan, zoals ze het zelf zegt, de meest natuurrijke kinderopvang in de Krimpenerwaard.

De kinderen die bij ‘Laarsjes in de Polder’ worden ondergebracht zullen vooral veel buiten te vinden zijn. In de ruime en veilig aangelegde speelweide, in de stallen, op het erf, in de moestuin en zelfs in de wei achter de boerderij. Lukt dat vanwege de weersomstandigheden allemaal niet dan worden ze opgevangen in het ruim bemeten, gloednieuwe gebouw, waarin plaats is voor maximaal 32 kinderen die, verdeeld over twee groepen kunnen spelen, leren, slapen en eten.

Per groep zijn drie professioneel opgeleide pedagogisch medewerksters aangetrokken, die de kinderen gaan begeleiden in hun eerste stappen op weg naar de basisschool. Elize gaat zich achter de schermen vooral bezighouden met de organisatie en administratie van haar onderneming. “Ik kan niet wachten tot we onze eerste gasten kunnen ontvangen”, lacht Elize. “We zijn al een paar jaar bezig met het ontwikkelen van onze plannen en nu wordt het eindelijk werkelijkheid.”

Enkele jaren geleden nam Martijn de boerderij over van zijn ouders en zijn ze aan de slag gegaan met het idee de melkveehouderij te combineren met een kinderopvang als nevenactiviteit. Ze sloten zich aan bij de Verenigde Agrarische Kinderopvang (VAK), waar rond de zestig van dit soort bedrijven lid van zijn, oriënteerden zich bij enkele tientallen toekomstige collega’s, namen een architect en een bouwbedrijf in de arm, gingen met de gemeente aan tafel vanwege de benodigde vergunningen en nodigden belangstellende ouders uit hun kinderen aan te melden. Die zijn al vanaf tien weken welkom en kunnen blijven tot zij op vierjarige leeftijd naar de basisschool gaan.

“In de directe omgeving zijn niet heel veel kinderopvangplekken, zeker niet met een agrarisch karakter, dus de wachtlijsten zijn soms best lang en daar profiteren we van”, aldus Elize. Juist de combinatie met een boerenbedrijf met veel dieren en veel ruimte vinden ouders heel aantrekkelijk. “In onze visie moet een kind echt kind kunnen zijn.” Zonder de eisen uit het oog te verliezen die nu eenmaal aan kinderopvang worden gesteld proberen Elize en haar team de kinderen ruimte te bieden om zelf dingen te ondernemen. “Dat gaat hier tussen al onze dieren zeker lukken”, belooft ze.

Maar eerst de voltooiing van het gebouw nog. Daar wordt door de medewerkers van de aannemer hard aan gewerkt en als het nodig helpt Martijn zelf een handje mee. “Hij is gelukkig heel handig.”

Alle praktische informatie over deze nieuwe kinderopvang in Schuwacht in Lekkerkerk is te vinden op www.laarsjesindepolder.nl. Op deze site is ook te vinden hoe (toekomstige) ouders in contact kunnen komen voor een nadere kennismaking. “Een oriënterend bezoekje aan ons bedrijf is zo geregeld”, nodigt Elize belangstellenden uit.

Dit bericht is 3874 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief