Archieven

Dit bericht is 597 keer gelezen

KRIMPENERWAARD- Ruim een jaar geleden waren er verkiezingen voor de gemeenteraad. In “Raadsreflectie” blikt de Klankbordgroep Jongeren in drie afleveringen met alle fractievoorzitters van de politieke partijen in de gemeenteraad van Krimpenerwaard terug. Hoe hebben zij dit jaar beleefd en wat is er bereikt?

In de tweede aflevering gaat Joeri Jansen van Klankbordgroep Jongeren in gesprek met Marco Oudshoorn (VVD), Ad Struijs (Pro Krimpenerwaard) en Ton van Dorp (ChristenUnie).

VVD
Marco Oudshoorn blikt namens de VVD terug op afgelopen jaar. Hij kijkt met plezier terug, maar het is wel met enige teleurstelling begonnen. “We hebben een zetel verloren en dat vinden we jammer, want we hebben hard gewerkt de vier jaar ervoor met goede mensen. Maar dat gebeurt en we zijn nu weer vol gas aan het geven.”

De VVD vindt jeugd een belangrijk onderwerp en pleit zelfs voor een kinderburgemeester. “Jeugdparticipatie is belangrijk. Wij vinden dat je de jeugd moet betrekken bij de politiek.” Daarnaast wordt er gesproken over woningen, met name betaalbare koopwoningen en middenhuur woningen. “Het is belangrijk dat hier gebouwd wordt, want dan krijg je ook de doorstroming vanuit de sociale huur. Verder wordt er nog gesproken met Oudshoorn over het sociaal domein, de poldermaffia en vitaliteit van de kernen.

Pro Krimpenerwaard
Vervolgens is het de beurt aan Ad Struijs, fractievoorzitter van Pro Krimpenerwaard, om terug te blikken op het afgelopen jaar. “Als ik terugblik, kijk ik naar de verkiezingsuitkomst en die was erg goed. Dus we hebben de afgelopen vier jaar uitstekend gepresteerd. Dat is gewaardeerd door de kiezer.” Het nieuwe gemeentehuis komt aan bod tijdens het gesprek met Struijs. “Wij zijn de enige partij die tegen hebben gestemd.” De partij ziet de voordelen van een nieuw gemeentehuis, maar vindt dat de kosten te hoog zijn en daarnaast wordt er gezegd dat de berekening van de kosten niet kloppen.

Verder wordt er vooruitgeblikt op de benoeming van een nieuwe burgemeester, kritisch zijn op anderen en de spreektijd. “De spreektijd daar moet een streep doorheen, zodra we met elkaar in debat gaan, net zoals in de Tweede Kamer.” Ook komt de jacht nog aan bod, iets waar de partij op tegen is.

ChristenUnie
Volgens Ton van Dorp, fractievoorzitter ChristenUnie, was het een boeiend jaar. “Ik loop al wat langer mee in de politiek en heb al het een en ander meegemaakt en dit was wel een roerig jaar. Met name omdat in de landelijke politiek zo veel gedoe is. Er zijn nogal wat onderwerpen die daar spelen en dus vervolgens ook de provincie en ook zeker de lokale politiek raken. Denk bijvoorbeeld aan de stikstof, de jeugdzorg, mensen die moeite hebben om rond te komen, het Russische gas, Oekraïene met natuurlijk heel veel opvang, ook in de Krimpenerwaard.”

Verder wordt ook nu ingegaan op een nieuw gemeentehuis. Een belangrijk punt voor de ChristenUnie zijn de achterblijvende locaties. “Daar moet een goede invulling voor komen, zoals bijvoorbeeld woningen voor jongeren of iets met een maatschappelijke functie.”

“Verder hoop ik voor de politiek in zijn algemeenheid en dan kijk ik ook een beetje naar het huidige college, dat we ook plannen gaan uitvoeren en niet alleen plannen gaan maken. Wanneer komen nu die huizen voor jongeren en ouderen? Daar blijft het op dit moment nog even hangen”, aldus Van Dorp.

Bekijk de hele aflevering terug via de video bovenaan dit artikel.

Klik hier voor de eerste aflevering van Raadsreflectie

 

Dit bericht is 597 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief