Dit bericht is 1063 keer gelezen
KRIMPENERWAARD- Ruim een jaar geleden waren er verkiezingen voor de gemeenteraad. In “Raadsreflectie” blikt de Klankbordgroep Jongeren in drie afleveringen met alle fractievoorzitters van de politieke partijen in de gemeenteraad van Krimpenerwaard terug. Hoe hebben zij dit jaar beleefd en wat is er bereikt?
In de derde, en laatste, aflevering gaat Joeri Jansen van Klankbordgroep Jongeren in gesprek met de fractievoorzitters Nathalie Glastra (VGBK), Jan Verburg (SGP), Sandro Kovacic (PvdA-GroenLinks) en Marc Advocaat (CDA Krimpenerwaard).
VGBK
Het eerste gesprek in deze laatste aflevering van Raadsreflectie is met Nathalie Glastra, fractievoorzitter van VGBK. “We hebben met een vrij nieuwe ploeg, een jonge politieke ploeg. Het is een leerzaam jaar geweest voor deze nieuwe politici. Ook voor mezelf was het een leerzaam jaar en ik ben zeker nog niet uitgeleerd.”
Glastra is blij dat er een nieuw gemeentekantoor komt. “Het vertrouwen dat we daarin hebben, vanuit VGBK en de coalitie, vind ik heel prettig. “Dat betekent ook dat we als gemeente grond gaan vrij krijgen. Het zou mooi zijn om daar dan dat stukje sociale woningbouw, met name betaalbare koop- en huurwoningen, terug te laten komen. Dat kunnen we makkelijker sturen, omdat de grond in eigen bezit is”, zegt Glastra in gesprek met Jansen.
Verder wordt er gesproken over een rotonde bij de Koolwijkseweg bij de N207. De VGBK pleit hier al jaren voor. “We blijven dit onder de aandacht brengen.” En komt het sociaal domein, snel internet en de omgevingswet aan bod.
PvdA-GroenLinks
“Het afgelopen jaar was heel veel, maar vooral heel veel goeds. Je beseft dan hoe veel je kan doen. Het geeft mij energie”, begint Sandro Kovacic, fractievoorzitter van PvdA-GroenLinks zijn reflectie.
“Afgelopen maand moest de raad stemmen of we een nieuw gemeentehuis willen. Wij hebben kunnen regelen dat er op de vier oude locaties minstens 30% sociale huur komt. Dat we dat hebben geregeld is een kentering in de manier van denken. Want in de afgelopen, sinds onze gemeente bestaat, laten we het qua woningbouw vrij. Dit is de eerste keer dat we er een percentage vastbinden aan sociale huur. Dus daar zijn we echt heel trots op.”
Het is ook het eerste jaar dat de PvdA en GroenLinks samen zijn gegaan in de Krimpenerwaardse gemeenteraad. “Die samenwerking gaat heel goed”, zegt Kovacic. “Er zijn wel soms verschillen in denkwijze. Maar daar praat je dan over. Het zorgt er intern ook voor dat je dingen soms vanuit andere invalshoeken bekijkt. Er is geen situatie geweest waar we echt niet uit zijn gekomen.”
Verder wordt er met de fractievoorzitter van PvdA-GroenLinks gesproken over het stimuleren van uitgaansgelegenheden voor jongeren en biodiversiteit en bermbeleid.
SGP
De SGP kijkt terug op een goede verkiezingsuitslag. “Daar zijn we nog steeds blij mee. Daar moet je ook weer een poosje op teren, want het duurt weer drie jaar. We zijn voor het eerst weer de coalitie ingegaan. Dus dat is ook wel weer een hele spannende fase, dat we weer aan het meeregeren zijn”, vertelt Jan Verburg, fractievoorzitter SGP Krimpenerwaard.
“We hebben onlangs het evenementenbeleid besproken in de raad. Op zulke momenten is het wel heel duidelijk dat er met ons rekening is gehouden. Wij zouden zelf het liefst de zondag Gods dag willen laten zijn. Maar nu wordt er in ieder geval rekening mee gehouden dat er geen grote nieuwe evenementen komen en dat de aanvraag via de burgemeester loopt die gaat dan kijken kan het niet op een andere dag en kunnen we de zondag zo veel mogelijk vrij houden?”
Wat voor de SGP ook belangrijk is, is de dienstverlening bij de gemeente. “Die kan echt beter. Er zijn afdelingen bij de gemeente die het heel goed doen, maar dat zouden we dan bij alle afdelingen willen zien.”
“Wat ook heel spannend is zijn de boeren in het buitengebied. Niet alleen de boeren, maar ook de natuur. Voor beiden moet gezorgd worden. Er moet toekomst voor onze boeren zijn in het buitengebied. Stel de plannen van mevrouw Van der Wal gaan door en er zouden hier 50% minder boeren zijn dan ligt de helft van ons buitengebied braak. Dat willen we niet verliezen”, zegt Verburg. Verder wordt er ook aandacht besteed aan het drugsbeleid, de nieuwe wethouder en hoogspanningskabels.
CDA
“We kijken terug op een turbulent jaar”, begint Marc Advocaat, fractievoorzitter van CDA Krimpenerwaard, zijn gesprek. “We zijn heel tevreden met de verkiezingsuitslag. We zijn de coalitie ingegaan en daar zijn we natuurlijk ontzettend blij mee. We hebben zeven jaar in de oppositie gezeten en dat is echt een andere rol.”
Wat volgens Advocaat een belangrijk punt is namens CDA is de dienstverlening. “Wij hebben heel lang gepleit voor servicepunten. Daar vindt op dit moment ook een proef mee plaats. We proberen als CDA dingen dicht bij de burger te brengen.” Een ander belangrijk punt volgens Advocaat is wonen. “Als je alle initiatieven ziet zoals de Bolderkade in Ouderkerk of de Spoorzone in Schoonhoven dan zie je heel veel initiatieven daar waar volop aan wordt gewerkt. Dat is belangrijk voor de gemeente en ook voor de CDA.”
Voor de plannen van het komende jaar blijft wonen belangrijk voor de CDA. “Als we dat niet goed voor elkaar krijgen dan gaat de vitaliteit van de kernen ook langzaam afbrokkelen. Dat willen we niet. We willen de gemeente Krimpenerwaard een vitale gemeente houden. En daarvoor moeten onze jongeren ook in deze gemeente blijven wonen.”
“Ik vind het ook belangrijk dat onze agrariërs over twee – drie jaar nog een belangrijke plek in deze waard hebben. Wij zullen ook het belang van de boeren altijd aangeven, niet alleen voor de Krimpenerwaard, maar voor heel Nederland. Ze zijn belangrijk voor de voedselvoorziening en zijn ook beheerder van ons landschap”, aldus Advocaat.
Bekijk de hele aflevering terug via de video bovenaan dit artikel.
Dit bericht is 1063 keer gelezen
Recente reacties