Archieven

Dit bericht is 1183 keer gelezen

KRIMPENERWAARD- Ruim een jaar geleden waren er verkiezingen voor de gemeenteraad. In “Raadsreflectie” blikt de Klankbordgroep Jongeren in drie afleveringen met alle fractievoorzitters van de politieke partijen in de gemeenteraad van Krimpenerwaard terug. Hoe hebben zij dit jaar beleefd en wat is er bereikt?

In de eerste aflevering gaan Joeri Jansen en Luka Biemond van Klankbordgroep jongeren in gesprek met de fractievoorzitters Mary-Beth Verolme-van Zoest (D66), Jeffrey Groen (Leefbaar Krimpenerwaard) en Johan Slöetjes (lokaal op 1).

D66
In het gesprek met Mary-Beth Verolme-van Zoest, fractievoorzitter van D66 wordt als eerst teruggeblikt op het afgelopen jaar. “Voor D66 was het een jaar met hoogte en diepte punten”, zegt Verolme-van Zoest. Ze werd plots fractievoorzitter van de partij en praat over het leerproces waar ze in kwam en nog steeds in zit. Ook worden de kleine windmolens en energiecoaches aangekaart.

Na de terugblik wordt er ook vooruitgekeken, wat kunnen we van D66 jaar verwachten aankomend jaar?
“Op dit moment zijn we bezig met de eco-lodges, de fractie van D66 Krimpenerwaard was tegen het plaatsen van de recreatiewoningen in Krimpenerhout, maar zien wel een optie om het te plaatsen op boerenerven. Verder wordt er gesproken over de visie van het nieuwe gemeentehuis, coffeeshops, duurzaamheid en een algeheel vuurwerkverbod in de gemeente.

Leefbaar Krimpenerwaard 
Vervolgens is het de beurt aan Jeffrey Groen, fractievoorzitter van Leefbaar Krimpenerwaard, om te praten over het afgelopen jaar. Zijn partij is nieuw binnengekomen met vier zetels en daarnaast is Groen ook nog het jongste raadslid in de Krimpenerwaard.

Een belangrijk onderwerp van Leefbaar Krimpenerwaard is de woningbouw. “We willen woningen bouwen. Ook kijken we naar de mogelijkheid om de units die gebruikt zijn voor Oekraïense vluchtelingen ook te gebruiken voor onze jongeren of starters.”

Daarnaast wordt er gesproken over uitgaansmogelijkheden. “We willen kijken of er behoefte is aan een jeugdsoos in verschillende kernen. Is daar behoefte aan of juist iets anders? We willen in gesprek blijven met jongeren en zijn ook bezig om een steunfractie op te richten.”

Lokaal op 1
Het laatste gesprek van de eerste aflevering is met Johan Slöetjes, fractievoorzitter van Lokaal op 1. Slöetjes zit met één zetel alleen in de raad. “Het was een buitengewoon boeiend en leerzaam jaar.”

Het hoofdonderwerp van de partij is om te zorgen voor betaalbare huurwoningen voor jongeren en senioren. Daar richt de partij zich voornamelijk op. De boeren zijn een tweede belangrijk punt voor de partij. “Ik praat veel met belangenorganisaties zoals de LTO en heb ook gesprekken met verschillende boeren over hoe en wat.”

Als derde en vierde punt benoemt de fractie de energietransitie en leefbaarheid in de dorpen. “Voor de leefbaarheid is er meer nodig dan alleen woningen bouwen. Denk aan het open houden van winkel, sportgelegenheden etc.”

Bekijk de hele aflevering terug via de video bovenaan dit artikel.

Dit bericht is 1183 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief