Archieven

Dit bericht is 4749 keer gelezen

STOLWIJK – Heel het dorp liep maandagochtend in alle vroegte weer uit voor het traditionele koekslaan. Het unieke volksvermaak is steevast onderdeel van de Stolkse kermis, die op Tweede Pinksterdag traditioneel haar hoogtepunt beleeft. 

Voor boeren, burgers en buitenlui worden traditie getrouw de koekblokken en koekknuppels weer voor de dag gehaald. Om 8 uur s’morgens kan dan de wedstrijd koekslaan, een vreedzaam duel, waarbij iedere partij probeert met de minste slagen de peperkoeken stuk te slaan, van start gaan.
Tekst gaat onder de foto verder

Volgens zeggen bestaat het koekslaan al zo lang als de kermis in Stolwijk bestaat en zou de oorsprong rond 1866 liggen. Ook doet er een verhaal de ronde dat er in het verleden een snoepkraam peperkoek versierd met suiker verkocht en dat men de blokken bij zich had waarop de koek in zo min mogelijk klappen stuk geslagen kon worden. Weer een ander verhaal vertelt dat het koeklsaan een wedstrijd tussen de jongens uit het Beijersche en uit Stolwijk was, We zullen het echter allemaal moeten geloven want het is nergens echt in terug te vinden.

Het koekslaan is in al die jaren ook een poosje in de vergetelheid geraakt maar is op initiatief van een aantal Stollekers in de jaren 70 weer opgepakt. Piet Both en Jaap Burger hebben een en ander weer nieuw leven ingeblazen met de Jaap van Dirreke show.
Inmiddels worden al decennialang, onder toeziend oog van diverse generaties van de familie Burger, de koeken vakkundig op de blokken geplaats.
Tekst gaat onder de foto verder

Op het vroege tijdstip op de Tweede Pinksterdag trok deze eeuwenoude Stolkse traditie ook deze keer weer een overvol Dorpsplein. Terwijl de eerste zonnestralen een schitterende dag aankondigde mepte jong en oud er lustig op los in een poging zo snel mogelijk de taaie koek door midden te slaan.
Na de voorrondes werden de finalisten geselecteerd waarbij Martjan Snoek wederom de wisselbeker en de goudenknuppel mee naar huis mocht nemen en zich een jaarlang de koning van het koekslaan in Stolwijk mag noemen.
Tekst gaat onder de foto verder

Het koekslaan is in Stolwijk zeker een happening die bij de Pinksterkermis hoort.

Na het koekslaan barste de kermis in al zijn hevigheid los met de artiesten van de Club van 100 en de verdere gezelligheid op en om een afgeladen Dorpsplein van Stolwijk.

Dit artikel kwam mede tot stand met dank aan de Historische Vereniging Oud Stolwijck

Dit bericht is 4749 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief