Archieven

Dit bericht is 489 keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL- De gemeente Krimpen aan den IJssel wil het restafval verminderen. Er wordt niet goed genoeg afval gescheiden meldt de gemeente. Daardoor is de hoeveelheid restafval groot: meer dan 200 kilo (!) per inwoner. 

De kosten van deze afvalverwerking zijn daardoor hoog. Bovendien worden daardoor waardevolle grondstoffen verspilt die nu als restafval worden verbrand. En juist daar wil de gemeente verandering in gaan brengen. “Wij willen heel graag de hoeveelheid restafval per inwoner omlaag brengen”, zegt wethouder Wubbo Tempel.

“Daarom gaan wij inwoners in de eerste helft van 2024 inzicht geven in hun gedrag. Met name op de hoeveelheid aangeleverd restafval. In Gouda zijn daar goede ervaringen mee opgedaan. Alleen al het geven van informatie leidde ertoe dat inwoners beter afval scheidden. En dus de hoeveelheid restafval omlaag ging.”

Informeren
Een proef moet meer informatie geven Het gaat in eerste instantie om een proef die informatie moet geven op weg naar een nieuw afvalinzamelbeleid. “Dit beleid willen we op 1 januari 2025 invoeren”, laat de gemeente weten. De proef houdt in dat  huishoudens informatie wordt geven over de hoeveelheid restafval die zij inleveren. Dit doet de gemeente dan nog zonder financiële consequenties.

Het verwerken van restafval is een grote kostenpost in het afvaltarief. De hoop is dat de informatie inwoners verleidt hun afval beter te scheiden. Met name door GFT beter uit het restafval te halen. Daarnaast leert de proef of de gemeente zonder storingen de informatie kan verschaffen en of de inzamelmethodes op orde zijn. En leert de gemeente of er ongewenst gedrag ontstaat, bijvoorbeeld afvaltoerisme.

Proef kan leiden tot recycletarief
Is de proef geslaagd? Dan wordt er een nieuw afvalbeleid voorgelegd aan de gemeenteraad. Denkbaar is dat de proef ervoor zorgt dat Krimpen een recycletarief krijgt. In gemeenten die dat eerder hebben ingevoerd, bedraagt het restafval per inwoner nog maar zo’n 130 à 140 kilo. Huishoudens betalen daar voor hun daadwerkelijk aangeleverde hoeveelheid afval. In de tweede helft van 2024 neemt de gemeenteraad hierover een besluit.

Dit bericht is 489 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief