Archieven

Dit bericht is 2015 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – Vanuit de hele Krimpenerwaard trekken boeren woensdag weer naar Den Haag om te demonstreren tegen de stikstofplannen. Melkveehouder Floor de Jong heeft ‘goede moed’ om het tij te keren.

De trekkers verzamelen woensdagochtend op een boerderij in Stolwijk. Al vroeg in de ochtend hangt er een goede en gezellige sfeer onder de aanwezigen. Als iedereen een bakkie koffie op heeft kan de tocht naar Den Haag beginnen. Onder gejuich en getoeter vertrekken de Krimpenerwaardse boeren naar de hofstad om aandacht te vragen voor hun toekomst die op het spel staat.

“Het is een prachtige opkomst, we hebben er veel zin in”, zegt Floor de Jong net voordat hij vertrekt tegen RTV Krimpenerwaard. Boeren uit de hele Krimpenerwaard vertrekken gezamenlijk naar Den Haag. “Ook de boeren uit Alblasserdam hebben zich bij ons aangesloten. We gaan met een groep van 140 trekkers richting Den Haag”, vertelt de Jong trots.

Uitstoot stikstof verminderen
De boeren gaan protesteren tegen de plannen om het stikstofverbruik drastisch te verminderen in heel het land. Volgens het rapport ‘Naar een uitweg uit de stikstofcrisis’ van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) moet er bij een keuze voor strikte stikstofdoelen rekening worden gehouden met een noodzakelijke, historisch ongeëvenaarde transformatie van ‘landbouwland’ Nederland.

De keuze voor de stikstofdoelen en aanpak van de landbouw is een nationale politieke keuze en moet deels nog gemaakt worden. Gezien de in potentie zeer verregaande consequenties voor het landelijk gebied, en het belang van draagvlak voor een (mogelijk verregaande) beleidsaanpak, is aandacht voor deze politieke overwegingen belangrijk. Zo staat beschreven in het rapport van het PBL.

Nieuw onderzoek
De Jong noemt deze plannen ‘gestoord’. “Het blijft maar doorgaan met plannen en adviezen. Het lijkt wel alsof je in China of de Sovjet Unie zit. We hebben dertig jaar gedaan om een paar duizend hectaren in de noordrand van de Krimpenerwaard om te zetten naar meer natuur en nu gaan ze praten over nog eens 300.000 hectaren. Over drieduizend boerderijen wordt gewoon even in een paar bladzijdes gezegd van dat moet nog even die kant op, het is echt gestoord.”

De Jong houdt wel hoop dat het goed gaat komen voor de landbouwsector. “Er is een paar jaar geleden een groot nieuw onderzoek gestart naar de uitstoot van stikstof. We hopen dat daar iets uitkomt, want dan heb je concrete cijfers in handen. Laten we dan daar naar kijken en vanuit gaan en niet steeds puur op een modellen gebaseerde samenleving. Ik heb dus echt goede moed dat we toch nog het tij kunnen keren”, aldus De Jong.

Dit bericht is 2015 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief