Dit bericht is 2200 keer gelezen
KRIMPENERWAARD- Een nieuw gemeentehuis op een centrale locatie in de Krimpenerwaard lijkt een stap dichterbij. Tijdens de raadsvergadering van dinsdagavond heeft de meerderheid van de raad voor een nieuw gemeentehuis gestemd. In totaal zou dit 27 miljoen euro moeten gaan kosten.
Volgens de raad is duurzaamheid hierbij een belangrijk onderdeel. Ook willen zij dat het nieuwe gemeentehuis op een goed bereikbare én zichtbare locatie moet komen. De kans is groot dat dit aan de Veerweg in Bergambacht gaat worden.
Momenteel heeft de Krimpenerwaard gemeentekantoren op vier locaties, namelijk in Schoonhoven, Lekkerkerk, Bergambacht en Stolwijk. De herontwikkeling van deze locaties wordt aangestipt als een belangrijk onderwerp. Zo wordt er gepleit om het te verbouwen naar (betaalbare) woningen.
Tegenstanders
Niet iedereen ziet de bouw van een nieuw gemeentehuis zitten. Zo stemden elf van de dertig aanwezige raadsleden tegen. De partijen die tegen hebben gestemd zijn onder andere Pro Krimpenerwaard en Lokaal op 1. Zij vinden dat het onvoldoende draagvlak heeft en zijn ook bang dat de prijs te hoog uitvalt. Daarom willen zij dat de beslissing hierover wordt uitgesteld tot na de verkiezingen in maart. Ook de SGP vindt dat er te weinig draagvlak is onder de inwoners van de Krimpenerwaard en stemt daardoor tegen.
Een andere tegenstander is de PvdA en dat heeft meerdere redenen. “Waar wij mee worstelen is dat we zeven jaar geleden kostbare verbouwingen hebben gedaan van de vier huidige gemeentegebouwen. Al het geld en de energie wat we daarin hebben gestoken was voor niks. Ander punt: door corona zijn we anders gaan werken. Hoe die ontwikkeling er in de toekomst uit gaat zien is nog niet duidelijk. Naar onze mening moet er eerst meer duidelijkheid komen voordat er definitieve stappen worden gezet. Daarnaast is bouwen momenteel heel erg duur. Aannemers zitten vol met werk en de prijzen van bouwmaterialen zijn gestegen. Wij willen dus uitstel en stemmen tegen”, zegt fractievoorzitter Cees van der Graaf.
Voorstanders
Ondanks de tegenstand, is er een meerderheid (negentien stemmen) voor de bouw van een nieuw gemeentehuis. “De VVD gaat niet mee met het verzoek tot uitstel, want dat gaat alleen maar meer geld kosten”, zegt fractievoorzitter Pascal Zuiderwijk. Irma Bultman van het CDA vindt ook dat er geen simpelere of goedkopere oplossing is. “Nu uitstellen tot na de verkiezing verandert weinig aan de zaak.”
D66, ChristenUnie en Gemeentebelang Krimpenerwaard (VGBK) stemmen ook allen voor een nieuw gemeentehuis. “Een nieuw gemeentehuis op één locatie heeft vele voordelen in onze ogen. Zo kunnen ambtenaren en college samenwerken vanuit een locatie, jaarlijkse kosten blijven gelijk of kunnen zelfs dalen en we voldoen in een keer aan de duurzaamheidseisen van de toekomst. Uitstel van enkele maanden waar partijen om vragen is geen oplossing”, zegt Pascal van der Hek, fractievoorzitter van VGBK.
Definitief ontwerp
De vervolgstap is het opstellen van een definitief ontwerp door een architect en het vaststellen van de locatie. Hiervoor wordt 1,8 miljoen euro vrijgegeven. Eind 2022 zou dit klaar moeten zijn. Als de bouw in 2023 kan beginnen zal het nieuwe gemeentekantoor in 2025 klaar moeten zijn voor gebruik.
Wel wil de raad tussentijds op de hoogte gehouden worden van de vervolgstappen. Op die manier kunnen ze nog bijsturen waar het nodig is of het alsnog stoppen.
Dit bericht is 2200 keer gelezen
Hopelijk komt er nu inderdaad een nieuw
Gemeentehuis op een goed bereikbare plaats. Dat lijkt mij nog steeds de beste oplossing. Dat het veel geld kost , ja , dat is zo. Maar dat gebeurt vaker ( zie het nieuwe politiebureau in Schoonhoven dat naar Bergambacht ging) en is in dit geval verantwoord lijkt mij. Succes en blijf bij een wijs besluit. Een gloednieuw gemeentehuis op een voor iedereen met openbaar vervoer goed bereikbare plaats met voldoende parkeergelegenheid. Ik ben 78 en hoop het nog mee te maken 👍🤞👍
natuurlijk konden we op onze klompen aanvoelen dat dit er aan zat te komen, maar 27 miljoen is geen kattenpis, dus gaan we een beetje bezuinigen op de groenvoorziening en een beetje op wegen en straatonderhoud en een beetje op wat er nog meer in de pijplijn zit, even serieus, is er al eens een kosten/baten onderzoek gedaan naar wat het samenvoegen van de krimpenerwaardgemeente ons op geleverd heeft???