Archieven

Dit bericht is 1952 keer gelezen

KRIMPENERWAARD- Soldaten, legervoertuigen en verhalen uit de oorlog. Het bevrijdingsevenement Krimpenerwaard is een indrukwekkend gebeuren waarbij wordt stil gestaan bij 77 jaar vrijheid. “Juist in deze tijd is het duidelijk dat vrijheid niet vanzelfsprekend is”, zegt organisator van het evenement Jan Ooms.

Het terrein achter boerderij De Vrijheid is voor twee dagen omgetoverd tot een grote scene uit de Tweede Wereldoorlog. Overal waar je kijkt zijn legervoertuigen, soldaten, tenten en worden er verhalen vertelt over hoe men toen (over)leefde.

Een van de verhalen die centraal staan bij dit evenement is het verhaal over de wapendropping in de Krimpenerwaard. Via Radio Oranje kregen lokale verzetsmensen de code ‘rozen zijn rood’ te horen en dat betekende dat er in die nacht vliegtuigen laag zouden overvliegen. Daarbij zouden er kisten met wapens de weilanden in worden gedropt.

Wapendropping Krimpenerwaard
In het stikdonker spoedden ze zich naar een weiland tussen het Loetbos en Lekkerkerk waar zij met behulp van omhoog gerichte lampen de piloten moesten wijzen waar zij hun lading konden laten vallen. “Mijn vader is vanaf het begin betrokken geweest bij het verzet en bij de wapendroppings die hier in de polder van Lekkerkerk zijn geweest”, zegt Huig Markus tijdens de opening van het evenement.

De wapendropping was in de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog al tientallen keren eerder gebeurd en dat was altijd goed gegaan. Zonder dat de bezetter het in de gaten had werden de wapens opgevangen en meestal naar Rotterdam gebracht. Bezoekers van het evenement luisteren massaal naar het intrigerende verhaal van wat er zich 77 jaar geleden in de polder heeft afgespeeld.

Oorlogsvliegtuig
“Het is een voorrecht dat wij dit jaar mogen herdenken dat dit land 77 jaar van de Duitse tirannie bevrijd is. Wat opvalt zijn de borden hierboven aan de dijk: De Vrijheid. Zoals het museum hier heet. Hoe toepasselijk is nu nog steeds deze naam. De oorlog in Oekraïne laat zien dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, want wat daar gebeurt is verschrikkelijk”, aldus Markus.

Niet veel later klinkt er op het terrein het luchtalarm. In de verte komt een oorlogsvliegtuig aanvliegen die een aantal minuten boven de polder circuleert. Het vliegtuig is het startschot van het toneelspel dat wordt opgevoerd voor de ogen de aanwezigen.

Veldgevecht in de polder
Een melkwagen wordt staande gehouden door Duitse soldaten. De soldaten doorzoeken de achterklep van de wagen en vinden daarin een Amerikaanse soldaat. Aan de andere kant van het veld stellen andere Amerikaanse soldaten zich op en niet veel later volgt er een vuurgevecht tussen de Duitse soldaten en de geallieerden. Het is een spectaculaire gewaarwording in het grasland van de Krimpenerwaard en iedereen is er ook even stil van.

Na het toneelspel is er tijd genoeg om een rondje te lopen langs de tenten en auto’s uit de oorlog. “De aanwezige personen geven uitleg over van alles. De voertuigen, motoren of over de zendapparatuur. Iedere groep heeft zijn eigen ding. Het zijn hobbyisten, ze spelen dit na. Iedereen vertelt zijn eigen verhaal, waarin hij zich heeft gespecialiseerd”, legt Ooms uit

Bewustwording jeugd
Naast de verhalen is er ook de mogelijkheid om zelf in een van de legervoertuigen te stappen om een ritje mee te maken door het land. Dat laat de jeugd zich niet twee keer zeggen. Met een ladder wordt de achterkant van de wagen beklommen voor een, toch wel spannend, ritje waarbij je jezelf goed moet vasthouden.

“Het doel van het evenement is om stil te staan bij 77 jaar vrijheid, die niet vanzelfsprekend is. Maar het evenement dient ook voor meer bewustwording bij de jeugd over wat er precies heeft afgespeeld. Dat vind ik wel een heel belangrijk onderdeel om deze verhalen ook door te vertellen aan de jeugd”, aldus Ooms.

Dit bericht is 1952 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief