Archieven

Dit bericht is 1598 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL – Zes leden van de Krimpense Reddingsbrigade kijken terug op een bewogen weekeinde. Lisette en Gerwin zijn er vanavond niet bij, maar Maartje, Annelies, Frans en Marc doen graag hun verhaal op het terrein van de voormalige scheepswerf van Van Duyvendijk waar de vereniging beschikt over een aantal containers waarin hun vlet en andere spullen zijn ondergebracht. “We komen hier met een groepje iedere week bij elkaar om te klussen.”

Normaal gesproken houdt de Krimpense Reddingsbrigade zich vooral bezig met het verzorgen van opleidingen tot reddend zwemmer. Kinderen die hun A-diploma in het reguliere zwemonderwijs hebben behaald kunnen cursussen volgen vanaf het niveau Junior Redder 1 tot Life Saver 3 en de Lifeguard opleiding. Voornaamste doel is de deelnemers te leren hoe zij levens kunnen redden van mensen die te water zijn geraakt en preventief kunnen bijdragen aan de veiligheid van zwemmers in allerlei situaties. De Krimpense Reddingsbrigade telt op dit moment ongeveer 175 leden die iedere donderdagavond door een kleine dertig instructeurs worden getraind in zwembad De Lansingh.

Spannend weekeinde
Afgelopen zaterdag kreeg de Krimpense Reddingsbrigade het dringende verzoek van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond om aan te sluiten bij de regionale rampenvloot om te gaan helpen in Limburg. De hevige regenval daar zorgde voor enorme wateroverlast, schade en gevaarlijke situaties voor mens en dier. Met vijf boten en meer dan dertig mensen reisde het team van Rotterdam naar de omgeving van Roermond, waar zij in Well bij Bergen werden gestationeerd. Ze werden door de plaatselijke autoriteiten stand-by geplaatst en moesten wachten op nadere orders. Ondertussen hielden zij zich bezig met gebiedsverkenning en overnachtten met geëvacueerde omwonenden in een door het Rode Kruis ingerichte sporthal.

Tot een daadwerkelijke inzet kwam het niet en in de loop van zondagmiddag kreeg de Rotterdamse groep te horen dat zij huiswaarts konden keren. Het directe gevaar was geweken. “Gelukkig maar want bewoners moeten evacueren of uit precaire omstandigheden uit het water moeten halen is natuurlijk geen pretje ook al zijn we er voor opgeleid.” Uit gesprekken met bewoners uit het bedreigde gebied bleek in ieder geval dat die de komst van de redders uit onze omgeving enorm waardeerden. “Het stelde hen gerust dat wij er waren om in te grijpen als het echt nodig zou zijn.”

Het is voor het eerst sinds 1995 dat de Krimpense Reddingsbrigade voor zo’n grote operatie werd ingezet. De zes leden die meegingen kijken er met gemengde gevoelens op terug. “De ontstane schade wens je niemand toe, maar het was voor ons wel een avontuur dat we niet snel zullen vergeten.”

Dit bericht is 1598 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief