Archieven

Dit bericht is 3499 keer gelezen

BERGAMBACHT – De langdurige lockdowns tijdens de coronacrisis zorgden voor veel problemen bij horecaondernemers maar bood ook de ruimte om nieuwe wegen in te slaan. Uitbaters van cafés en restaurant bedachten van alles om aan de gang te blijven en het hoofd boven water te houden.

Bij eetcafé ’t Centrum in Bergambacht was het al niet anders. Tijdens de eerste sluitingsperiode openden ze een eetwinkeltje waar gasten hun vooraf bestelde gerechten konden afhalen. Wat ze in de keuken allang wisten bleek ook in deze periode weer; de huisgemaakte kruidenboter van het eetcafé is razend populair. Als warme broodjes gingen de stokbroodjes met het kruidige smeersel over de toonbank.

Geheim recept
“Het recept is al ruim dertig jaar oud en sindsdien niet meer veranderd”, aldus chef-kok Niels Huisman. Vroeger werd het stokbrood met kruidenboter alleen aan tafel geserveerd, later werd de wens van vaste klanten gehonoreerd en konden ze desgevraagd één of meer potjes mee naar huis nemen. Over de samenstelling van de kruidenmix wil Niels niets kwijt. “Dat is door de jaren heen een goed bewaard geheim gebleven waardoor onze ambachtelijke kruidenboter uniek is in zijn soort.”

Die populariteit was voor Niels Huisman en zijn collega Kim Toes, die normaal gesproken de gang van zaken in het restaurant leidt, aanleiding een plan te maken om het product in de markt te zetten. De eerste ondernemer die er wel brood in zag was Ernst van der Vlist van de plaatselijke Plus-supermarkt die de kruidenbotermix van ‘t Centrum in zijn assortiment opnam.

Een zakje kruiden waar de klant zelf alleen nog boter aan moet toevoegen. Dat bleek een succes en Kim en Niels benaderden andere winkeliers in Bergambacht en omgeving, promootten de mix op beurzen en wisten zo een groot aantal afnemers aan zich te binden. Streekwinkels, kaaswinkels, supermarkten, delicatessezaken en andere neringdoenden zetten de zakjes mix op hun toonbank en wisten er steeds meer van te verkopen.

De vraag van een aantal klanten om ook potjes boter van te maken voerde Niels en Kim naar een fabrikant in Bodegraven die verse roomboter mengt met de kruidenmix uit Bergambacht. “Logistiek gezien zorgde dat weer voor andere uitdagingen, want de zakjes mix kun je bij wijze van spreken via de post opsturen, maar de boter moet onderweg koel blijven en is maar beperkt houdbaar”, vertelt Kim.

Overal te koop
Inmiddels zijn de kruidenboter en kruidenbotermix niet alleen in alle kernen van de gemeente Krimpenerwaard te koop, maar ook in tientallen andere gemeente tot in Hoogezand, Helmond, Volendam en Bergen op Zoom toe. Het resultaat van een intensieve reclamecampagne waar Niels en Kim regelmatig de boer voor opgingen.

Daar hadden zij de afgelopen twee jaar tijdens de lockdowns alle tijd voor, maar nu moeten zij hun tijd ook weer besteden aan de keuken en het restaurant want eetcafé ’t Centrum is weer open en zit zeker in de weekenden weer als vanouds vol. “De meeste gasten beginnen hun diner met een stokbroodje met kruidenboter”, lacht Kim.

Kijk voor verkooppunten in de regio en in het land op www.kruidenboterkruiden.nl.

Dit bericht is 3499 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief