Dit bericht is 1918 keer gelezen
SCHOONHOVEN – Afgelopen donderdag is de laatste paal geslagen voor het project ‘Thiendenland Natuurlijk’, de bouw van in totaal 520 huizen. De toekomstige bewoners van de laatste vijftig woningen (Ambacht fase zes) vierden het feestje mee.
“Het is bijna gebeurd”, glimlacht een tevreden Wim van Ziel (64), directeur RIZ Bouw B.V. uit IJsselstein. “In Maart 2014 zijn we gestart, nu acht en een half jaar later beginnen we aan de laatste fase. Symbolisch is vanmiddag de laatste paal de grond in gegaan. Dat betekent dat volgend najaar de laatste huizen worden opgeleverd. Zonder gas, met zonnepanelen, warmtepomp en ventilatiesysteem.” Een derde van de woningen is opgeleverd door Bouwbedrijf Van Wijnen uit Stolwijk.
Moeizaam
Het is niet meer voor te stellen dat de verkoop in het begin moeizaam ging. “In april 2013 startte de verkoop van de eerste vijftig huizen. Het duurde vervolgens een jaar voordat 70% was verkocht. De eerste kopers ontvingen een pionierskorting van 4.000,- euro”, blikt Van Ziel terug. “De nasleep van de financiële crisis, wie durfde het aan om een huis te kopen die alleen op papier bestond? Nu is het ‘uitdelen’, de te bouwen woningen zijn direct verkocht.”
Wim weet precies de prijs te noemen van de eerste woningen. “Dat was 189.500,- euro, een nagenoeg gelijk huis kost nu ruim vier ton.” Kanttekening daarbij is dat de huizen nu energieneutraal met warmtepomp en zonnepanelen worden opgeleverd.
Tekst gaat verder onder de foto
Samenwerking
Voor het realiseren van de woonwijk is samengewerkt met Bouwfonds Gebiedsontwikkeling BPD in Amsterdam. “Zij zijn belangrijk geweest in het voortraject. Het is fijn als straten, parkeervoorzieningen en nutsvoorzieningen gereed zijn als we de woningen opleveren.” Na een wat spannende start is het gehele project naar tevredenheid verlopen. Wat Zielman zorgen baart, is het huidig tekort aan materiaal. Ook de hoge energiekosten zorgen dat bedrijven stoppen met productie.
Sleuteloverdracht
“Als we starten met de bouw, dan duurt het ongeveer net zolang als een voorspoedige zwangerschap”, grinnikt Wim. “Als het geen strenge winter wordt, de materialen tijdig voorhanden zijn en de nutsbedrijven snel zijn, dan wordt deze wijk over negen tot twaalf maanden afgerond.” Twee weken voor de sleuteloverdracht is de voorschouw. Volgens Van Ziel zijn het veelal kleine dingen die genoteerd worden. De gemelde gebreken of beschadigingen worden direct opgepakt en hersteld.
Wim is niet bang dat zijn werknemers na de oplevering niets meer te doen hebben. “In Lopik zijn we net gestart met de eerste 32 van in totaal 126 woningen. Per jaar bouwen we bijna vierhonderd huizen. Ons bedrijf bestaat 62 jaar en is door de jaren heen gespecialiseerd in duurzame bouw. Met de aanhoudende woningnood hebben we genoeg te doen.”
Dit bericht is 1918 keer gelezen
Recente reacties